Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V auguste sa má začať proces so šéfom bardejovskej nemocnice a ANS

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Za zabezpečenie zákazky pre subdodávateľa mal Marián P. prevziať od konateľa tejto firmy úplatok, pričom polovicu mal dať Jánovi P.

Bratislava 23. júla (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa má 18. augusta začať proces s riaditeľom bardejovskej nemocnice a prezidentom Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Mariánom P. i členom správnej rady nemocnice Jánom P. Podľa obžaloby mali v súvislosti so zákazkami v rokoch 2005 až 2009 prijímať úplatky, a to aj vo forme stavebných prác či materiálov na ich nehnuteľnostiach. Dvom firmám mali za to zabezpečiť stavebné zákazky v nemocnici. Vyplýva to z obžaloby, ktorú TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová. Marián P. branie úplatkov odmieta.

Za zabezpečenie zákazky pre subdodávateľa mal Marián P. prevziať od konateľa tejto firmy úplatok, pričom polovicu mal dať Jánovi P. Finančné prostriedky mali použiť „najmä na kúpu nehnuteľností, pozemkov, rekonštrukčné a stavebné práce predovšetkým na kúpu, rekonštrukciu a vybavenie chaty, stavbu chaty, kúpu, rekonštrukciu a vybavenie bytu“.

Ďalšie úplatky od dodávateľskej firmy sa mali týkať dodávok stavebných prác, materiálov a služieb na nehnuteľnostiach obvinených alebo ich spriaznených osôb. Materiál a práce v rámci eurofondového projektu mali byť podľa obžaloby vyfakturované v rozpore so schváleným rozpočtom projektu a časť týchto prostriedkov mali obvinení vedome použiť na iný účel, ako boli pôvodne určené.

Marián P., Ján P. a trojica ďalších osôb čelia obvineniu „zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, z trestného činu podplácania a zo zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev“. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na ŠTS obžalobu 28. apríla.

Marián P. v reakcii pre TASR uviedol, že ide o 12 rokov starý prípad s politickým podtónom, ktorý bol namierený voči vtedajšiemu poslancovi SDKÚ a predsedovi správnej rady bardejovskej nemocnice Jánovi P. a voči jemu samému ako riaditeľovi nemocnice.

Na archívnej snímke Marián P.
Foto: EASYFOTO TASR – Maroš Černý


"Obvinenia, ktoré sú predmetom obžaloby, sa nezakladajú na faktoch, nikdy počas svojej viac ako 30-ročnej práce v zdravotníctve som nevzal žiadny úplatok a ani neprijal neprimeranú výhodu," povedal.

Doplnil, že ešte v roku 2009 vykonal v bardejovskej nemocnici kontroly Najvyšší kontrolný úrad. Tie podľa jeho tvrdenia konštatovali, že v tomto prípade nedošlo k žiadnym závažným porušeniam. Zdôraznil, že všetky práce na nemocnici boli riadne zdokumentované a žiadnu z predmetných rekreačných nehnuteľností Marián P. a ani jeho rodina nikdy nevlastnili.

Doplnil, že špecializovaný súd a následne aj Najvyšší súd SR predchádzajúcu obžalobu už odmietol, keď konštatoval viaceré nedostatky vo vyšetrovaní. "Cítim sa nevinný a verím, že to preukáže aj súdne konanie," reagoval.

"Asociácia nemocníc Slovenska svojmu prezidentovi už v minulosti vyjadrila v súvislosti s týmto prípadom dôveru dvakrát, naposledy s jej vyjadrením boli spojené aj voľby prezidenta asociácie," dodala v stanovisku pre TASR.