Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V aukcii Umelci umelcom je možné vydražiť si kúsok divadelného sveta

Slovenské národné divadlo SND, archívna snímka. Foto: TASR – Jakub Kotian

Do výzvy pre aukciu SOGA Behind the Scene/Za scénou oslovili mnohých tvorcov, ktorí so SND dlhé roky intenzívne spolupracujú.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Kúsok divadelného sveta si môžu záujemcovia vydražiť v online aukcii Umelci umelcom, v ktorej sa spojili Slovenské národné divadlo (SND) a aukčná spoločnosť SOGA. Prezentujú tak tvorbu umelcov, ktorých práca je v čase koronavírusovej pandémie ohrozená uzavretím divadiel. "Súčasne je to rozšírenie možností prezentovať tvorbu výtvarníčok/výtvarníkov, scénografiek/scénografov či fotografov," informovala TASR tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Dodala, že do výzvy pre aukciu SOGA Behind the Scene/Za scénou oslovili mnohých tvorcov, ktorí so SND dlhé roky intenzívne spolupracujú. Sú medzi nimi Ľudmila Várossová, Peter Čanecký, Jozef Ciller, Tom Ciller, Simona Vachálková, Lea Fekete, Katarína Holková, Lucia Škandíková, Barbora Dolinajová, Robert Tappert, Ľubomír Kotlár, Henrich Mišovic, Ctibor Bachratý, Braňo Konečný, Radovan Dranga, Juraj Poliak a ďalší. Podporovatelia umenia si tak budú môcť doniesť domov vzácne autorské návrhy kostýmov, fotografie i priestorové objekty.

"Zapojili sa skutočne výnimoční ľudia, ktorých umenie máte možnosť, možno po prvý raz v histórii, týmto spôsobom domov získať," avizuje vo videu herečka Zuzana Fialová online aukciu, v ktorej si diváci môžu "vydražiť kúsok divadelného sveta". Diela "spoza scény" sú dostupné na www.soga.sk od 17. do 24. novembra.