Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Heger: Nešťastie v bani v Novákoch prešetrí aj krajská prokuratúra

Na snímke leteckí záchranári ošetrujú zraneného baníka na parkovisku pred baňou v Novákoch v stredu 26. apríla 2023. V Bani Nováky došlo v stredu podvečer k vyhoreniu metánu. Informujú o tom dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec a polícia. Na mieste sú všetky záchranné zložky. Zdravotní záchranári evidujú viacero zranených, z toho päť ťažko. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Štyria z ôsmich zranených z nováckej bane sú v kritickom stave a záchranárske vrtuľníky ich previezli v umelom spánku do nemocníc.

Nováky 26. apríla (TASR) – Situácia po nešťastí v bani v Novákoch je v týchto chvíľach stabilizovaná. Požiar momentálne hasia, na miesto príde banská komisia. Vec bude prešetrovať aj krajská prokuratúra. Na brífingu v Novákoch to v stredu oznámil dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Dodal, že všetky osoby po zranení vyšli z bane. Prešli pri tom dva kilometre peši od miesta vzplanutia. Podľa rezortu hospodárstva pri udalosti nedošlo k výrazným poškodeniam bane.

Trenčianski krajskí policajti na sociálnej sieti informovali, že vyšetrovateľka začne trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. "Príčiny a okolnosti tejto udalosti budú predmetom vyšetrovania," podotkli policajti.

Dvaja zo zranených baníkov sú poľskej a jeden ukrajinskej národnosti. Rodiny zranených baníkov už informovali o situácii.

"Metán je bez farby, chuti a zápachu. Bola to okamžitá situácia, (baníci, pozn. TASR) to nemohli predpokladať,"
vyhlásil riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej stanice Stanislav Paulík.

K vyhoreniu metánu v tejto bani podľa neho nedochádza, na prvom horizonte ide o atypický vývoj. "Nováky sú zaradené ako plynujúca baňa, ale prvý horizont zriedkavo, má nízke koncentrácie. Išlo o prudké vyhorenie metánu," ozrejmil.

Hlásenie o pravdepodobnom vyhorení metánu dostali banskí záchranári o 16.30 h, na miesto išli čaty vrátane lekára - banského záchranára. Postihnutých evakuovali i ostatní baníci, na povrchu ich triedili podľa závažnosti zranení. Na miesto nehody sa dostali banskí záchranári približne o 20.00 h, požiar je v záverečnej fáze horenia. Vykonajú sa tiež ďalšie technické opatrenia, aby bolo pracovisko bezpečné, zhrnul Paulík s tým, že na ostatných pracoviskách sa pracuje.





V Bani Nováky došlo v stredu podvečer k vyhoreniu metánu. Informujú o tom dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec a polícia. Na mieste boli všetky záchranné zložky.

Po nešťastí v bani v Novákoch evidujú deväť zranených. Z toho sú štyria ťažko zranení, ktorí boli prevezení do nemocníc v Bratislave a Košiciach. Ďalší piati pacienti boli ošetrení v bojnickej nemocnici. Informovali o tom štátni tajomníci Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Michal Palkovič a Lenka Dunajová Družkovská.

Na snímke sprava štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva SR Lenka Dunajová Družkovská, riaditeľ Univerzitnej Nemocnice Bratislava (UNB) Alexander Mayer a riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) Július Pavčo počas tlačovej konferencie k mimoriadnej situácii po výbuchu v Bani Nováky pred centrálnym príjmom v Nemocnici Ružinov v Bratislave v stredu 26. apríla 2023.
Foto: TASR - Pavol Zachar


V Univerzitnej nemocnici Bratislava Ružinov sú hospitalizovaní dvaja muži. "Obidvaja pacienti sú zaintubovaní vo veľmi vážnom kritickom stave," načrtol riaditeľ nemocnice Alexander Mayer. Zranení utrpeli hlavne popáleniny tvárovej časti, krku a horných končatín. Mayer ubezpečil príbuzných, že urobia všetko, aby im pomohli.

"V prvom kole nám doniesli troch pacientov, ktorí boli ľahko zranení, popáleniny prvého stupňa na hlave, horná časť trupu, ruky, boli ošetrení a momentálne sú na observačnej hospitalizácii na pozorovaní," povedal riaditeľ bojnickej nemocnice Peter Glatz. Štvrtý zranený mal popáleniny druhého stupňa aj sa nadýchal splodín, je hospitalizovaný na ARO. "Posledný piaty prípad bol baník, ktorý prvý utekal z bane. Vyzerá, že len sa nadýchal splodín, práve ho vyšetrujú," doplnil.

Prvé hlásenie o udalosti v bani dostali záchranári o 17.24 h, priblížil riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Bratislava Július Pavčo. "Bližší počet osôb nebol špecifikovaný, ale bolo hlásené, že minimálne štyria a viac. Udalosť bola okamžite vyhodnotená ako udalosť s hromadným postihnutím," uviedol. Na miesto vyslali pozemné ambulancie zdravotnej služby a vrtuľníky.



Pavčo ocenil prácu operátorov aj spoluprácu s ministerstvom a nemocnicami. "V priebehu dvoch hodín a desiatich minút sa nám podarilo v rámci spolupráce všetkých týchto zložiek dopraviť pacientov spod zeme až do zdravotníckych zariadení, čo považujeme za úžasný výkon," zhodnotil.

Štátna tajomníčka priblížila, že ministerstvo je od prvého okamihu v kontakte s riaditeľmi všetkých nemocníc. "Pacienti boli prioritne transportovaní a hospitalizovaní v nemocniciach, kde sú popáleninové oddelenia," vysvetlila. V Bojniciach bol vzhľadom na nahlásenie viacerých pacientov s ťažkými poraneniami aktivovaný aj traumatologický plán, ktorý neskôr odvolali.



Na snímke príslušníci Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby prevážajú pacienta v kritickom stave po výbuchu v Bani Nováky na centrálny príjem v Nemocnici Ružinov v Bratislave v stredu 26. apríla 2023.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Štyria z ôsmich zranených z nováckej bane sú v kritickom stave a záchranárske vrtuľníky ich previezli v umelom spánku do nemocníc. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová. "Počet zranených z nováckej bane stúpol na osem. Štyria z nich sa zranili ťažko a do nemocníc ich previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a umelom spánku. Ďalší štyria zranení utrpeli stredne ťažké poranenia," povedala.



Krčová pre TASR potvrdila, že krátko po 17.00 h prijali informáciu o tom, že v bani vybuchol plyn a na mieste sa nachádza väčší počet zranených.

"Záchranná akcia pod zemou bola v réžii Banskej záchrannej služby, zranených na povrchu prevzali záchranári. Aktuálne posádky ošetrujú päť ťažko zranených a jedného ľahšie zraneného a pripravujú ich na prevoz do nemocníc alebo na špecializované pracoviská," spresnila Krčová.

Na miesto smerovali štyri posádky leteckých záchranárov z Nitry, Banskej Bystrice, Trenčína a Žiliny, potvrdila pre TASR za Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu ATE Zuzana Turočeková.



Polícia neskôr na sociálnej sieti informovala, že v podzemí došlo pravdepodobne k vyhoreniu metánu, pričom na mieste hlásili viacero zranených osôb. "Bližšie informácie poskytneme, až keď nám to situácia na mieste udalosti dovolí," doplnila polícia.

Informáciu o vyhorení metánu v podzemí potvrdil i Mikulec s tým, že všetky záchranné zložky sú podľa neho na mieste. V plnom nasadení sú aj zložky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, v pohotovosti sú aj hasiči.

Na snímke leteckí záchranári ošetrujú zraneného baníka na parkovisku pred baňou v Novákoch v stredu 26. apríla 2023. V Bani Nováky došlo v stredu podvečer k vyhoreniu metánu. Informujú o tom dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec a polícia. Na mieste sú všetky záchranné zložky. Zdravotní záchranári evidujú viacero zranených, z toho päť ťažko.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa



Na miesto výbuchu v bani smeruje minister Hirman aj premiér



Minister Karel Hirman sa aktuálne nachádza na mieste nešťastia v Bani Nováky. Zástupcovia vedenia Hornonitrianskych baní, vedenie Hlavnej banskej záchrannej stanice a Hlavného banského úradu ho priamo na mieste informovali o situácii a priebehu záchranných prác. V Bani Nováky došlo k vyhoreniu metánu, následkom čoho utrpelo 8 osôb zranenia najmä vo forme popálenín, z toho 4 osoby boli zranené ťažko.

Dvaja zo zranených baníkov sú poľskej a jeden ukrajinskej národnosti. Dvaja ťažko zranení boli transportovaní letecky do Bratislavy a dvaja do Košíc, štyria ľahšie zranení baníci boli prevezení do Bojnickej nemocnice. Rodiny zranených baníkov už boli informované o situácii. V čase nešťastia sa v bani nachádzalo celkovo 10 osôb.

"Vyjadrujem veľkú podporu rodinám baníkov a verím, že to nebude mať vážnejšie následky. Vyšetrovanie bude prebiehať podľa zákona,“ uviedol minister Karel Hirman.

Podľa predbežných zistení došlo k náhlemu a nečakanému vyhoreniu metánu, v bani nedošlo k výbuchu, teda nedošlo k výrazným poškodeniam bane. Aktuálne situáciu v podzemí monitorujú záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice.

Na mieste nešťastia vykonávajú potrebné úkony aj vyšetrovatelia Policajného zboru SR. V zmysle zákona bude taktiež bezodkladne zriadená vyšetrovacia komisia pod vedením Obvodného banského úradu Banská Bystrica, pričom inšpektori sú už na mieste. Samotná vyšetrovacia komisia začne vyšetrovanie priamo v Bani Nováky hneď, ako to umožní situácia.

TASR o tom informovala hovorkyňa MH Mária Pavlusík.


Na snímke ľudia sledujú záchranárov pred baňou v Novákoch v stredu 26. apríla 2023.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa



HBP: Následkom mimoriadnej udalosti v Bani Nováky utrpelo zranenia osem ľudí



Osem zranených, ktorí utrpeli popáleniny, si vyžiadala mimoriadna udalosť, ku ktorej došlo v stredu o 16.30 h na stenovom porube v bani v Novákoch. Na mieste došlo pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. TASR o tom informovala tlačová hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Adriana Siváková.

Na pracovisku sa v čase udalosti podľa nej nachádzalo deväť zamestnancov. "Zraneným zamestnancom bola okamžite poskytnutá prvá pomoc a vyfárali z podzemia, kde im bolo poskytnuté lekárske ošetrenie, v závislosti od rozsahu zranenia a boli hospitalizovaní," uviedla Siváková.

Všetci zamestnanci, ktorí sa nachádzali na uvedenom stenovom porube a na ďalších pracoviskách v tejto časti nováckej bane, z podzemia podľa nej bezpečne vyfárali.

"Prieskum pracoviska aktuálne zabezpečujú dve čaty banských záchranárov z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi. Príčiny a okolnosti vzniku mimoriadnej udalosti zatiaľ nie sú známe. Budú predmetom vyšetrovania komisie Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici, ktorá po záchranárskom prieskume fára na pracovisko," priblížila ďalej Siváková.

K mimoriadnej udalosti došlo na produktívnom pracovisku, na komplexne mechanizovanom stenovom porube 102 001-95 prvého predáka Milana Vrabca, prevádzkujúcom v revitalizovanom druhom úseku na prvom horizonte Bane Nováky. Stenový porub, nachádzajúci sa v hĺbke 200 metrov pod povrchom s dennou kapacitou ťažby nad 1000 ton uhlia, zabezpečuje ťažbu uhlia od februára tohto roka.


Prezidentka verí, že zranení pracovníci z Bane Nováky budú v poriadku



Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že všetci pracovníci, ktorí utrpeli zranenia pri vyhorení metánu v Bani Nováky, budú v poriadku. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

"Veľká vďaka patrí záchranárom z Banskej záchrannej služby, ktorí zranených dostali na povrch a odovzdali do rúk zdravotníkom. Zraneným mužom prajem, aby sa z nemocnice mohli vrátiť čím skôr k svojim rodinám a blízkym," povedala prezidentka.



B. Kollár verí, že udalosť v Novákoch si nevyžiada žiadnu obeť



Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že záchranné zložky urobia v Novákoch maximum a tragédia si nevyžiada žiadnu obeť na živote. Uviedol to v reakcii na mimoriadnu udalosť v Bani Nováky na sociálnej sieti.

"Práve som sa dozvedel o obrovskej tragédii v Bani Nováky. Mňa ako človeka, ktorý má k baníkom veľmi blízko, táto udalosť veľmi zasiahla," poznamenal.

V Bani Nováky došlo v stredu podvečer pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu, evidujú viacero zranených. Na miesto výbuchu aktuálne smeruje aj dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger.


Na nešťastie v Bani Nováky reagujú viacerí politici



Na mimoriadnu udalosť v nováckej bani reagovali na sociálnych sieťach viacerí politici. Niektorí ich predtým doobeda aj navštívili .

Bane navštívil v stredu predseda hospodárskeho výboru parlamentu Peter Kremský (OĽANO). Poukázal, že práve na mieste, kde sa spolu s kolegami pohybovali, došlo k nešťastiu. "Veľmi ma to mrzí, že napriek všetkým bezpečnostným opatreniam, ktorých sme boli sami svedkami, sa stávajú takéto nehody," povedal s tým, že všetkým želá skoré uzdravenie.

V bani bol aj podpredseda opozičnej strany SaS Karol Galek. Poďakoval banskej záchrannej službe za pohotovú reakciu pri zásahu pod povrchom.

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico poprosil vládnych politikov, ktorí šli na mieste nešťastia, aby venovali všetko možné úsilie podpore rodinám zranených baníkov. "Z mojich skúseností môžem potvrdiť, že to je to najužitočnejšie, čo môžu v danej chvíli urobiť," podotkol.

Podporu všetkým raneným a ich rodinám vyjadril líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Pevne verím, že sa záchranným zložkám podarí situáciu čo najskôr stabilizovať," uviedol.

"Naše myšlienky a modlitby sú s nimi a ich príbuznými a blízkymi," reagoval poslanec parlamentu Juraj Šeliga (nezaradený). Za baníkov sa modlí aj poverená vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Veľa síl pri záchranných prácach zaprial baníkom a záchranárom aj poslanec parlamentu za hnutie Sme rodina Miloš Svrček.

K celej udalosti sa vyjadrili aj primátorky neďalekých miest. "Je mi nesmierne ľúto, že región Hornej Nitry opäť prežíva tragédiu, pri ktorej sa ťažko zranili baníci v Bani Nováky," uviedla primátorka Handlovej Silvia Grúberová. Raneným a ich blízkym vyjadrila podporu a spolupatričnosť.

Primátorka Prievidze Katarína Macháčková poukázala na to, že správa o nehode v bani zasiahla v stredu podvečer celú Hornú Nitru. "Všetci sme v týchto chvíľach myšlienkami so zranenými a ich rodinami," reagovala.



Výberová chronológia najväčších banských nešťastí na Slovensku



TASR vydáva v tejto súvislosti výberovú chronológiu najväčších banských nešťastí na Slovensku.



4. októbra 1917 - Baňou Handlová otriasol výbuch plynu, ktorý si vyžiadal šesť obetí.



1924 - V Západnej bani Handlová spadla jednému z baníkov na porube benzínová lampa a rozbila ochranné sklo. Plameň lampy vyvolal výbuch metánu, pri ktorom zahynuli traja ľudia, ďalší podľahol zraneniam o dva dni.



16. januára 1929 - Až 15 baníkov zahynulo pri výbuchu metánu v Južnej bani Handlová. Príčiny výbuchu sa nezistili.



21. marca 1945 - Výbuch metánu vo Východnej bani Handlová si vyžiadal životy siedmich baníkov a štyroch nemeckých vojakov.



15. augusta 1963 - V bani Lehota v Novákoch nastal prieval zavodneného kameninového materiálu. Vodná masa spolu s blatom a štrkmi rýchlo zaplnila slepé krídlo aj celý priestor samotného stenového porubu. Z 20 baníkov, ktorí boli na pracovnej zmene, neprežili katastrofu 13.



31. decembra 1979 - Pri prievale bahna v bani Handlová zahynul 42-ročný baník. O sedem rokov neskôr v čase osláv Dňa baníkov zavalilo v tej istej bani jeho 25-ročného syna.



8. septembra 1992 - Prieval vôd a bahna v bani Handlová pripravil o život štyroch baníkov.



26. apríla 1998 - Hlásenie o smrteľnom úraze prišlo z Bane Dolina vo Veľkom Krtíši. Pri závale prišiel o život 23-ročný baník. Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici oznámil, že okrem spomínaného smrteľného úrazu zranenie na druhom ťažobnom úseku Bane Dolina utrpel ďalší baník, ktorého previezli na pozorovanie do nemocnice. Tretí muž vyviazol zo závalu bez ujmy na zdraví.



29. januára 2001 - V rudnej bani Rozália v Hodruši-Hámroch v okrese Žarnovica zahynul pri závale predák-lamač 28-ročný Erik B. a zranil sa 36-ročný Milan V. K závalu došlo po tom, keď sa náhle uvoľnil nadrozmerný kus horniny.



16. novembra 2006 - Pri prievale rozbahnených hornín v Bani Nováky zahynuli štyria baníci. Havária sa stala o 06.45 h v 7. ťažobnom úseku na mechanizovanom stenovom porube. Asi 200 metrov pod zemou došlo k náhlemu prievalu nadložných zvodnených hornín.



10. augusta 2009 - Pri likvidácii požiaru v časti Východnej šachty Bane Handlová približne 330 metrov pod zemou došlo k výbuchu, ktorý si vyžiadal životy 20 osôb - 11 banských záchranárov a deväť civilných baníkov. Výbuch nastal krátko po 9.30 h. Ďalší deviati baníci boli ľahšie zranení. Ide o najväčšiu banskú tragédiu v histórii priemyselnej ťažby na Slovensku.