Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Banskobystrickom a Košickom kraji platí výstraha pred búrkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Bratislava 2. júla (TASR) - V Banskobystrickom a Košickom kraji platí do 14.00 h druhý stupeň výstrahy pred búrkami. V niektorých okresoch platia aj hydrologické výstrahy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

V okresoch Brezno, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves meteorológovia upozorňujú na silné búrky s prudkým lejakom, krúpami a nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 70 až 110 kilometrov za hodinu. "Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb. Je potrebné venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a sledovať pokyny krízových zložiek," varuje SHMÚ.

V Brezne, Rimavskej Sobote, Revúcej a Rožňave tiež platí hydrologická výstraha pred prívalovou povodňou. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," informujú meteorológovia.

Výstrahy prvého stupňa pred búrkou trvajú v Banskobystrickom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji až do 19.00 h. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.