Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

V banskobystrickom kraji stúpla chorobnosť na ARO aj chrípku

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

V súčasnosti je v BBSK podľa slov hovorkyne RÚVZ dokopy 1335 chorých na ARO, čo znamená prepočítanú chorobnosť takmer 406 pacientov na 100.000 ľudí.

Banská Bystrica 12. septembra (TASR) – Výraznejší vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) aj chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) zaznamenali epidemiológovia v aktuálnom kalendárnom týždni v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradru verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„Výskyt ARO v regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 44 percent a výskyt CHPO až deväťnásobne. Percentuálne vyjadrenie vyzerá hrozivo, situácia sa však javí inak, ak porovnávame počet chorých v absolútnych číslach. Z tohto pohľadu výskyt ARO aj CHPO zodpovedá dlhoročným priemerom v tomto ročnom období. Dokonca v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je chorobnosť na ARO nižšia o 57 percent a na CHPO takmer o 99 percent,“ konkretizovala Tolnayová.

V súčasnosti je v Banskobystrickom kraji podľa jej slov dokopy 1335 chorých na ARO, čo znamená prepočítanú chorobnosť takmer 406 pacientov na 100.000 ľudí. „Počet chorých na chrípku je aktuálne 37, čo je chorobnosť 11,24 osôb na 100.000 ľudí,“ konkretizovala Tolnayová.

Dodala, že najviac chorých na ARO je v okresoch Zvolen, Rimavská Sobota, Žarnovica a Žiar nad Hronom, v prípade CHPO sú najviac postihnuté okresy Žiar nad Hronom a Banská Bystrica.