Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V baroch sa objavili účty za nehodu, odhovárali od jazdy v opilosti

Ilustračné foto Foto: TASR/HaZZ Trnava

To, že osveta a preventívna činnosť majú zmysel, potvrdzujú aj štatistiky nehodovosti Ministerstva vnútra SR, podľa ktorých počet dopravných nehôd zavinených alkoholom už štvrtý rok kontinuálne klesá.

Bratislava 19. decembra (TASR) – Na nebezpečenstvo šoférovania pod vplyvom alkoholu v tomto roku upozornilo aj 30.000 fiktívnych pokladničných blokov, tzv. "účtov za nehodu". Občianske združenie Fórum PSR Slovensko a Nadácia Allianz sa rozhodli takýmto spôsobom priamo osloviť konzumentov alkoholu v baroch a reštauráciách a upozorniť ich na následky, ktoré šoférovanie pod vplyvom alkoholu môže priniesť.

Fiktívne bločky sa objavili v 196 baroch a diskotékach po celom Slovensku. Do akcie sa zapojili bary, ktoré sú združené v tzv. Lige výnimočných – združení organizujúcom bary, ktoré chcú poskytovať kvalitné služby s dôrazom na zodpovedný prístup k predaju alkoholu. "V duchu hesla „Pi s rozumom“ sme sa rozhodli nestaviť na žiadne emočné argumenty ako napríklad bolesť, vina, či svedomie, ale stavili sme jednoducho na peniaze, na ktoré väčšina ľudí počuje najviac," uviedol Martin Šimunič z Fóra PSR, ktoré združuje výrobcov a importérov alkoholických nápojov. Organizátori akcie vytvorili fiktívny blok, ktorý vypočítava potenciálne finančné následky jazdy pod vplyvom alkoholu – okrem opravy a odtiahnutia vozidla aj preplatenie liečebných nákladov.

Lucia Muthová z Nadácie Allianz dodala, že týmto spôsobom chceli upozorniť na skutočnosť, že ak vinník dopravnej nehody šoféroval pod vplyvom alkoholu, poisťovňa si od neho môže žiadať preplatenie poistných nákladov. "Poisťovňa môže žiadať od takéhoto vinníka dopravnej nehody preplatenie určitej časti, ba dokonca celej sumy poistného plnenia," povedala Muthová. "Ľudia môžu takýmto spôsobom zruinovať seba i celú svoju rodinu," pripomenula Muthová. Dodala, že len v rámci poisťovne Allianz – Slovenská poisťovňa k novembru 2012 riešili 101 takýchto prípadov.

"Ľuďom, ktorí pili alkohol a chceli platiť priniesol čašník práve takýto fiktívny bloček, kde bola uvedená suma 25.000 eur za spôsobenie dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu," priblížil Martin Šimunič. "Reakcie boli rôzne, máme dokonca zdokumentovaný prípad, že partia mladých ľudí sa začala dohovárať, ako sa zloží na takúto sumu," dodal Šimunič. Vysvetlil, že po tomto "prvotnom" šoku konzumentom priniesli naozajstný pokladničný blok a upozornili na prebiehajúcu akciu.

Ilustračné foto
Foto: TASR/KR PZ Žilina
To, že osveta a preventívna činnosť majú zmysel, potvrdzujú aj štatistiky nehodovosti Ministerstva vnútra SR, podľa ktorých počet dopravných nehôd zavinených alkoholom už štvrtý rok kontinuálne klesá. "Do konca októbra 2012 bol alkohol zaevidovaný pri 1410 dopravných nehodách, čo môže znamenať, že tento rok bude v tomto ohľade najpriaznivejší za posledné obdobie," uviedla Muthová. Dodala, že pre konečnú štatistiku bude rozhodujúce práve správanie sa vodičov v závere roka, kedy je nehodovosť najvyššia. "Okrem zmien počasia, ktoré je sprevádzané zníženou viditeľnosťou či poľadovicou i predvianočným ruchom v uliciach je to aj zvýšené riziko alkoholu za volantom počas koncoročných sviatkov."

Podľa štatistík polície v období jún až august na Slovensku došlo k 2404 nehodám, v období september až október ich už bolo 2504.