Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V levočskej bazilike uviedli Biblie s dielom Majstra Pavla z Levoče

Dve biblie s dielom Majstra Pavla z Levoče uviedli v Bazilike sv. Jakuba v Levoči 3. decembra 2020. Autorom fotografií je Jan William Drnek, bibliu ilustrovanú jeho fotografiami vydalo vydavateľstvo Ikar. Všetci zúčastnení uvedenia biblie boli otestovaný na Covid-19 priamo v Bazilike sv. Jakuba. Na snímke bibliu ilustrovanú fotografiami uviedli, zľava Ján Kuboš diecézny administrátor Spišskej diecézy, Vendelín Pleva, Peter Majcher rektor Bazilky sv. Jakuba v Levoči a vpravo autor fotografií Jan William Drnek. Levoča, 3. decembra 2020. Foto: TASR - Milan Kapusta

V Bazilike sv. Jakuba uviedli dve Biblie s dielom Majstra Pavla z Levoče

Levoča 3. decembra (TASR) – V Bazilike sv. Jakuba v Levoči predstavili vo štvrtok dve Biblie s fotografiami oltára Majstra Pavla z Levoče. Biblie uviedli diecézny administrátor spišskej diecézy Ján Kuboš a ďalší dvaja duchovní - Peter Majcher a Vendelín Pleva. Pred oficiálnym začiatkom boli všetci zúčastnení otestovaní na ochorenie COVID-19 priamo v bazilike.

Ako uviedla manažérka projektu Luxusná knižnica vydavateľstva Ikar Mária Lešková, dielo Majstra Pavla sa prvýkrát dostalo do pôvodného vydania Biblie. Tá vychádza v dvoch prevedeniach, ktoré sa od seba odlišujú knihárskym spracovaním, počtom vydaných kusov a cenou. Drahšia má obálku vo forme dosiek z jaseňového dreva, druhá je z umelej kože. Obe vydania majú rozsah 792 strán biblických textov a 60 strán farebných fotografií.



„Oltár fotilo veľa renomovaných fotografov, ale nikdy nebol nasnímaný tak, ako teraz. Použitím osvetľovacích telies, najkvalitnejšej optiky, tlačových podkladov hexachrom a svojho kumštu vyhotovil Jan William Drnek unikátne snímky, pri ktorých má divák nástojčivý pocit, že sa nepozerá na fotografiu, ale na skutočný trojrozmerný predmet,“ uviedla Lešková. Na záberoch je podľa jej slov možné vidieť aj tie najmenšie detaily sôch, dokonca aj zrniečka prachu. „Rovnako brilantné sú farby, ktorými je ozdobený oltár, najmä zlatá, ktorá je autentická a prirodzená,“ dodala.

Neskorogotický rezbár Majster Pavol z Levoče pred približne 500 rokmi vytvoril v Bazilike sv. Jakuba v Levoči najväčší, vyše 18 metrov vysoký, drevený gotický oltár na svete. Jeho dielo je zaradené do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO a dodnes je predmetom obdivu tak odbornej, ako aj laickej verejnosti.