Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

V. Bednár: Darovanie systému obrany S-300 neohrozuje bezpečnosť SR

Na snímke slovenská vlajka a Bratislavský hrad, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenská vláda v minulosti deklarovala možné darovanie systému S-300 Ukrajine až po zabezpečení adekvátnej náhrady.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Darovanie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine neohrozuje bezpečnosť Slovenskej republiky. Pre TASR to povedal bezpečnostný analytik Vladimír Bednár. Tvrdí, že protivzdušná obrana štátu je v súčasnosti vďaka systému Patriot na oveľa vyššej úrovni, akú by si SR vedela zabezpečiť samostatne kedykoľvek predtým.

"Netreba chápať darovanie tohto systému ukrajinskej strane ako ohrozenie bezpečnosti SR. Využitie systému S-300 na našom území bolo časovo obmedzené technickou životnosťou, ktorá končila," podotkol. Ďalej uviedol, že v súčasnosti chránia slovenský vzdušný priestor tri batérie systému Patriot. "To znamená trojnásobný počet batérií oproti systému S-300, ktorý sme mali v počte jednej batérie," zdôraznil.

Slovenská vláda v minulosti deklarovala možné darovanie systému S-300 Ukrajine až po zabezpečení adekvátnej náhrady. "Nemusí to evokovať len vlastníctvo systému. Nevieme, akým spôsobom sa vyvíjali jednania o zabezpečení ochrany vzdušného priestoru SR. Je možné, že toto zabezpečenie vzdušného priestoru SR sa vydá aj inou cestou. Napríklad predĺžením prítomnosti protilietadlových raketových systémov prevádzkovanými našimi spojencami," dodal.

Systém S-300 je podľa jeho slov na hranici svojej životnosti. "Aj samotná prevádzka tohto systému na Slovensku bola obmedzená. To, že sme ho darovali Ukrajine, tak len v malom rozsahu znižuje našu schopnosť brániť vzdušný priestor SR," povedal Bednár.

Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Potvrdil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Vyhlásil, že darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Ubezpečil tiež, že obranyschopnosť SR je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany našich spojencov.