Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V boji so suchom má pomôcť aj nová informačná kampaň

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Na Slovensku sa čoraz častejšie stretávame s extrémnymi prejavmi počasia, akými sú dlhé bezzrážkové obdobia s vysokými teplotami vzduchu, silné búrky či prívalové dažde.

Bratislava 7. júla - Informačná kampaň "Proti suchu" chce verejnosť oboznámiť s rizikami klimatických zmien, možnosťami ich predchádzania a zmierňovania ich negatívnych vplyvov. Informovala o tom Michaela Pšenáková, hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia, ktorá spolu s envirorezortom kampaň pripravila.

"Súčasťou kampane je nová webová stránka www.protisuchu.sk, kde sú uvedené príklady vodozádržných opatrení, pomocou ktorých je možné predísť vysychaniu pôd a vodných zdrojov," priblížila Pšenáková. Medzi ne patria napríklad zelené strechy, povrchové a podzemné nádrže, zberné jazierka a dažďové záhrady.

Na stránke sa tiež nachádzajú informácie pre žiadateľov o nenávratný finančný príspevok na budovanie vodozádržných opatrení v urbanizovanej krajine. Výzvu vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.

"Na Slovensku sa čoraz častejšie stretávame s extrémnymi prejavmi počasia, akými sú dlhé bezzrážkové obdobia s vysokými teplotami vzduchu, silné búrky či prívalové dažde. Jedným z negatívnych dôsledkov zmeny klímy je aj sucho a nedostatok vody v krajine," vysvetlila dôležitosť kampane a vyhlásenia výzvy Pšenáková. Obe sú súčasťou Akčného plánu H2ODNOTA JE VODA, ktorého cieľom je adaptácia prostredia na klimatické zmeny.