Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V bojovej skupine V4 by mohlo byť do 400 slovenských vojakov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V pohotovosti by pritom mala byť už v prvej polovici roka 2016.

Bratislava 20. septembra (TASR) - V bojovej skupine EÚ, zostavenej z krajín Vyšehradskej štvorky, by mohlo byť až 400 slovenských vojakov. V pohotovosti by pritom mala byť už v prvej polovici roka 2016. Aj túto tému chce preto otvoriť minister obrany Martin Glváč (Smer-SD), ktorý dnes odcestoval na dvojdňovú pracovnú cestu do Poľska. Tam sa stretne so svojim rezortným kolegom Tomászom Siemoniakom.

Rokovať s ním však chce aj o možnostiach spolupráce v oblasti vojenského priemyslu, výcviku či vzdelávania. Ministri by tiež mali spoločne hovoriť o detailoch memoranda o spolupráci špeciálnych síl v oblasti výcviku. "Spolupráca medzi našim 5. plukom špeciálneho určenia a Veliteľstvom síl pre špeciálne operácie Poľska prispeje výraznou mierou ku kvalitnejšej príprave našich síl pre špeciálne operácie," poznamenal Glváč.

V oblasti vzdelávania chcú ministri hovoriť o ďalšej vzájomnej spolupráci vojenských akadémií. Tá bola podľa hovorkyne rezortu Martiny Ballekovej aj doteraz na veľmi dobrej úrovni.