Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V Bratislave a Košiciach by mohli pôsobiť prvostupňové mestské súdy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Venovať by sa mali občianskej, rodinnej a trestnej agende.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Reforma súdnej mapy počíta s vytvorením dvoch prvostupňových mestských súdov – v Bratislave a v Košiciach. Vzniknúť by mali zlúčením tamojších súdnych obvodov. Venovať by sa mali občianskej, rodinnej a trestnej agende. Bratislavský mestský súd aj obchodným a zmenkovým sporom. Vyplýva to z reformy súdnej mapy, ktorú v pondelok predstavilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

Od bratislavského mestského súdu by mali byť odčlenené satelitné obce. Okres Senec by mal po novom patriť pod súd v Trnave. Košický mestský súd by mal zahŕňať aj okolité obce.

Odvolací súd pre bratislavský mestský súd by mal sídliť v Trnave. V prípade Mestského súdu Košice by mal byť odvolacím súdom prešovský súd. "Považujeme to za správne hlavne preto, aby sme nemali justičné orgány centralizované v jednom konkrétnom meste," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Tento krok podľa nej môže slúžiť aj ako protikorupčný nástroj. "Určite pre nikoho nie je problém prísť z Bratislavy do Trnavy a z Košíc do Prešova," doplnila.

Jednotlivé bratislavské okresné súdy momentálne sídlia na rozdielnych adresách. "Nemyslím si, že na to, aby sme vytvorili mestský súd, musíme mať vytvorený jeden sídelný priestor. Samozrejme, keď sú ľudia na jednom mieste, komunikácia je jednoduchšia. Ale dá sa to urobiť aj takto," spresnila šéfka rezortu spravodlivosti. Zároveň si vie predstaviť, že jednotlivé sídla sa môžu špecializovať na konkrétne súdne agendy.

V rámci Košíc sa už teraz nachádzajú jednotlivé okresné súdy v jednej budove. "Neviem teraz povedať, či je táto budova najvhodnejšia. Ďalšou alternatívou je hľadať nové sídlo. Na to však treba financie. Na financovanie by sme chceli použiť prostriedky z Fondu obnovy," doplnila.

Výsledkom reformy súdnej mapy má byť podľa rezortu spravodlivosti špecializácia sudcov na súdne agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Reorganizácia súdov sa má dotknúť najmä prvého a druhého stupňa. Má sa tiež vyčleniť správna agenda zo všeobecného súdnictva. Na prvom stupni by malo namiesto doterajších 54 súdov pôsobiť 30. Namiesto ôsmich krajských súdov má byť výsledkom reformy činnosť troch odvolacích súdov. Najvyšší súd SR, Ústavný súd SR a Špecializovaný trestný súd majú zostať bez zmeny.