Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V Bratislave otvorili Štúdio A2 – Nové župné divadlo

Snímka z otvorenia nového priestoru Štúdio A2 - Nové župné divadlo v Bratislave 26. februára 2020. FOTO TASR - Dano Veselský Foto: TASR

Multifunkčný komorný scénický priestor s variabilnou scénou i hľadiskom otvoril koncert Szidi Tobias & band.

Bratislava 26. februára (TASR) – Divadlo Astorka Korzo '90, ktoré oslavuje 30. výročie, dostalo špeciálny dar. Divadlo v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) otvorilo v stredu na Mickiewiczovej ulici č. 2 nový priestor Štúdio A2 – Nové župné divadlo. Ako uviedol pre TASR riaditeľ Divadla Astorka Korzo '90 Vlado Černý, nový priestor v bývalej vínnej pivnici vznikol ako pocta legendárnemu Divadlu na Korze na Sedlárskej ulici, ktoré v roku 1971 normalizátori zavreli z tzv. hygienických dôvodov.



Multifunkčný komorný scénický priestor s variabilnou scénou i hľadiskom otvoril koncert Szidi Tobias & band. V "divadelnej pivnici" nájdu svoj priestor divadelné či multižánrové predstavenia, koncerty, filmové premietania, prednášky, workshopy, diskusie, kurzy, rôzne formy divadelného vzdelávania, prezentácie kníh či hudobných noviniek a výstavy.

"Priestor bude slúžiť na aktivity Divadla Astorka Korzo '90, ktoré sa svojím charakterom viac hodia do menšieho divadelného priestoru, ako je súčasné javisko divadla," priblížila hovorkyňa BSK Lucia Forman. "Nadviaže tak na divadelné inscenácie v netypických priestoroch divadla, ako je foyer a Trezor, kde vznikli v súčasnosti už kultové divadelné inscenácie Pred odchodom na odpočinok a Tichý dom, ako aj každoročné Scénické rozhovory počas Festivalu Astorka," doplnila.

Štúdio A2 má zároveň pravidelne poskytovať priestor na rezidenčné a hosťujúce aktivity mladých divadelníkov združených v občianskych združeniach či novovzniknutých divadelných zoskupeniach bez vlastného divadelného zázemia. "Divadlo Astorka Korzo '90 aj v tomto nadviaže na tradíciu doterajšej spolupráce s mladými umelcami v Trezore," poznamenala Forman. Nový priestor bude teda v budúcnosti využívaný na malé divadelné viacžánrové formy. Kapacita priestoru závisí od formy a štýlu podujatia v rozmedzí 70 až 90 miest.