Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

V Bratislave otvorili svetovú výstavu o kozmonautike Cosmos Discovery

Na snímke zľava riaditeľ spoločnosti JVS group Viliam Ďuriš, prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella a generálny riaditeľ Incheba, a.s. Alexander Rozin počas otvorenia výstavy kozmonautiky Cosmos Discovery v Bratislave 30. septembra 2022. Výstavu o najväčšom dobrodružstve ľudstva - Cosmos Discovery otvoria v Incheba Expo Bratislava už od 1. októbra. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návštevníci spoznajú ruský Sputnik, psa Lajku, americkú opicu Enosa, príbeh prvého človeka v kozme Jurija Gagarina či americkú raketu Mercury.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Svetovú výstavu o kozmonautike Cosmos Discovery otvorili v piatok v Bratislave. Návštevníkom Incheby ponúka možnosť prežiť príbehy hrdinov, ktorí prekročili hranicu atmosféry, dotknúť sa riadiacej kabíny raketoplánu či vstúpiť na palubu vesmírnej stanice. Na slávnostnom otvorení nechýbal prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, ktorý si medzi prvými pozrel stovky exponátov mapujúcich vývoj pilotovaných kozmických letov od historického začiatku až k súčasným plánovaným misiám.

Výstava je rozdelená do desiatich galérií. "Návštevníci v nich uvidia viac ako 200 originálnych artefaktov z vesmírnych misií USA a ZSSR, reálne modely rakiet a raketoplánov, modely orbitálnych staníc či dobové dokumenty," uviedla pre TASR PR manažérka Zuzana Benediktová s tým, že výstava zahŕňa aj "slovenskú stopu" s prvou a druhou slovenskou družicou skCUBE, prepeličím inkubátorom či osobnými predmetmi nášho prvého kozmonauta.

Návštevníci spoznajú ruský Sputnik, psa Lajku, americkú opicu Enosa, príbeh prvého človeka v kozme Jurija Gagarina či americkú raketu Mercury. "V ďalších galériách nechýbajú lunárne výpravy programu Apollo vrátane mesačného vozidla, v ktorom americké posádky podnikali svoje prieskumné cesty na Mesiac, ale taktiež ruské mesačné vozidlo Lunochod," avizujú organizátori výstavy, v ktorej je zastúpená i prehliadka kozmických skafandrov a ďalšie výstroje od najstarších až po najnovšie modely prispôsobené dlhodobému pobytu na orbitálnych staniciach.



Zaujať môže aj obrovský model rakety Saturn alebo tri originálne základné moduly ruského Sojuzu. "Najväčšiu pozornosť však určite právom pútajú časti kozmických lodí a vesmírne stanice či originálne zariadenie z riadiaceho strediska v Houstone. Do mnohých z nich budú môcť návštevníci nahliadnuť a preskúmať ich vybavenie vo vnútri," dodáva Benediktová k výstave. V jej závere je pripravený aj Cosmoscamp, kde si môžu záujemcovia vyskúšať výcvik kozmonautov aj najmodernejšie 3D technológie.