Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rokovania NATO v Bratislave sú aj o nových bezpečnostných výzvach

Snímka z rokovania Výboru pre obranu a bezpečnosť na jarnom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia (PZ) NATO 2019. V Bratislave 1. júna 2019. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Diskusia sa bude venovať i kybernetickej ére či umelej inteligencii v súvislosti s NATO.

Bratislava 1. júna (TASR) - Obrana a bezpečnosť, kybernetická éra, nové výzvy či jadrové zbrane. Aj o tom budú v sobotu rokovať výbory Parlamentného zhromaždenia (PZ) NATO na Bratislavskom hrade. V programe majú zástupcovia členských a partnerských krajín NATO niekoľko diskusií. Sobotňajšie rokovania otvorili predsedovia troch výborov, a to výboru pre obranu a bezpečnosť, pre hospodárstvo a bezpečnosť a pre vedu a techniku.

Na programe brannobezpečnostného výboru je okrem iného diskusia ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) a štátneho tajomníka Ministerstva obrany (MO) SR Róberta Ondrejcsáka. Členovia výboru sa budú venovať tiež modernému odstrašovaniu, zániku zmluvy o jadrových zbraniach a vývoju bezpečnosti v severnom Atlantiku. Zaoberať sa budú aj správou o cvičeniach NATO a ďalších témach v súvislosti s budúcimi aktivitami aliancie v oblasti bezpečnosti a obrany.

Ekonomickým populizmom sa bude zaoberať výbor pre hospodárstvo a bezpečnosť. K tejto téme vystúpi profesor európskych štúdií a medzinárodnej politickej ekonómie Eric Jones. Hovoriť sa bude aj o podporovaní účinku technológie a blahobytu na ekonomický rast. Členovia výboru posúdia tiež návrh správy o Severomacedónskej republike.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Lukáš Parízek vystúpi na výbore pre vedu a techniku. Hovoriť bude o budúcnosti opatrení zameraných na budovanie dôvery, bezpečnosti a kontroly zbrojenia v OBSE z pohľadu slovenského predsedníctva. Diskusia sa bude venovať i kybernetickej ére či umelej inteligencii v súvislosti s NATO. Na programe je aj panelová diskusia o Číne ako výzve v oblasti vedy a techniky.

Na Parlamentnom zhromaždení NATO bude cez víkend okolo 650 delegátov z členských a partnerských krajín Severoatlantickej aliancie a ďalších hostí z oblasti Stredomoria, ale napríklad aj Iraku a Afganistanu. Diskutovať budú predovšetkým o otázkach bezpečnosti a obrany.