Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V Bratislave sa konal 15. ročník Slovenského bezpečnostného fóra

Na snímke účastníci Slovenského bezpečnostného fóra (SBF) 2021, ktoré sa konalo v Univerzitnej knižnici v Bratislave v pondelok 4. októbra 2021. Foto: TASR - Michal Svítok

Minister obrany J. Naď pri tejto príležitosti pripomenul, že Slovensko je plnohodnotným členom medzinárodných organizácií a nemôže zatvárať oči pred bezpečnostnou situáciou v ostatných krajinách.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Bezpečnostná a zahraničnopolitická orientácia Slovenska, ale aj výzvy, ktorým bude krajina v budúcnosti čeliť, boli témami 15. ročníka Slovenského bezpečnostného fóra (SBF) v Bratislave. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) pri tejto príležitosti pripomenul, že Slovensko je plnohodnotným členom medzinárodných organizácií a nemôže zatvárať oči pred bezpečnostnou situáciou v ostatných krajinách, ale naďalej musí hľadať spôsoby na vytváranie "silného a odolného spoločenstva".

Konferencia bola rozdelená na tri panelové diskusie. Prvá z nich sa venovala vývoju bezpečnostnej a obrannej politiky SR ako člena EÚ a NATO. Bola tiež reflexiou na strategickú pripravenosť Slovenska, ale aj víziou budúcnosti obrany SR v horizonte piatich rokov, pričom sa dôraz kládol na pokračujúcu spoluprácu krajín.

Druhá panelová diskusia bola zameraná na koncepciu NATO 2030. Rečníci sa zhodli na tom, že NATO musí byť pripravené nielen na nové geopolitické zmeny, ale zároveň musí posilniť svoje vnútorné štruktúry, a teda aj spoluprácu medzi jednotlivými členskými krajinami. Zdôraznili, že Aliancia musí byť kohézna a súdržná, v budúcnosti musí byť NATO rýchle, flexibilné a schopné pohotovo reagovať na nové výzvy.

Tretia panelová diskusia bola venovaná dezinformáciám ako najzávažnejšej bezpečnostnej hrozbe nového tisícročia. Podľa niektorých nie je Slovensko vystavené hybridnej vojne, ale hybridnej konfrontácii, preto to treba vnímať nielen ako problém bezpečnostný a politický, ale predovšetkým celospoločenský. Živnou pôdou pre šírenie dezinformácie sú sociálne siete, pričom obsah nie je patrične regulovaný. Je preto potrebné vybudovať kapacitu pre strategickú komunikáciu a koordináciu na vládnej i mimovládnej úrovni.

Sprievodným podujatím konferencie bol opäť Okrúhly stôl mladých lídrov. Študentom zaoberajúcim sa politikou a medzinárodnými vzťahmi umožnil znova podeliť sa o svoje názory a získať nové poznatky a skúsenosti. Tohtoročný formát bol zameraný na rast politického a ekonomického vplyvu Číny.

Organizátorom SBF 2021 bolo Euroatlantické centrum.