Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Pacienti s transplantovaným srdcom žijú a stretávajú sa

Druhý pacient v histórii slovenskej medicíny s transplantovaným srdcom-58-ročný F.P./vľavo/ s prednostom Kardiochirurgickej kliniky Slovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb Viliamom Fischerom 2.apríla 1998 v Bratislave. Foto: TASR/Vladimír Benko

Na Slovensku sa od roku 1998 uskutočnilo 192 transplantácií srdca, ročne sa ich priemerne urobí 20. Okrem toho sa NÚSCH stará aj o ďalších pacientov, ktorí podstúpili transplantáciu v zahraničí.

Bratislava 25. marca (TASR) – V bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) sa dnes pri príležitosti 14. výročia prvej úspešnej transplantácie srdca stretli pacienti, ktorí podstúpili tento zákrok.

"Život po transplantácii sa stáva plnohodnotným. Je krásny, možno aj preto, lebo si možno začneme vážiť aj také veci, ktoré sme si dovtedy nevšímali. Chorobou sme boli tak obmedzovaní, že sme robili len tie veci, ktoré sme vládali. Keď sme dostali nové srdce, dostali sme aj novú energiu a silu. Jednoducho, prinavrátilo sa nám zdravie," povedala pre TASR predsedníčka občianskeho združenia Dar života Vlasta Pagáčová, ktorá je sama pacientkou s transplantovaným srdcom.
Na archívnej snímke 9. júla 1968 sa v Bratislave uskutočnila prvá transplantácia srdca v bývalom Československu. Pacientkou bola Šarlota Horváthová, ktorá napriek všestrannej starostlivosti zomrela.
Foto: TASR/Archív-Koloman Cích

Hlavným obmedzením ľudí po transplantácii je doživotné užívanie liekov, ktoré potláčajú ich imunitný systém. "Musíme si dávať väčší pozor, vyhýbať sa stresom a infekčnému prostrediu, kde sa koncentruje veľký počet ľudí," dopĺňa Pagáčová. Najťažší je pre pacientov s transplantovaným srdcom 1. polrok po operácii, väčšina z nich sa potom vráti do bežného kolobehu života. Podľa priemerných výsledkov žije 50 percent takýchto pacientov 12 rokov. V NÚSCH však majú pacientku, ktorá žije s transplantovaným srdcom už 25 rokov.
Profesor Viliam Fischer, ktorý uskutočnil prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nový život
Na Slovensku sa od roku 1998 uskutočnilo 192 transplantácií srdca, ročne sa ich priemerne urobí 20. Okrem toho sa NÚSCH stará aj o ďalších pacientov, ktorí podstúpili transplantáciu v zahraničí. "Máme skúsenosť asi s asi 250 pacientmi po transplantácii srdca," uviedla dnes primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH Eva Gonsalvesová. Transplantácia srdca je podľa nej v súčasnosti štandardnou metódou. Jej najväčším limitom sú však darcovia, ktorých počet v posledných rokoch na Slovensku, ani vo svete nenarastá. "Pacientov so srdcovým zlyhaním na Slovensku pribúda a toto ochorenie je najčastejšou príčinou smrti v krajine. Transplantácia srdca nie je generálnym riešením pre srdcové zlyhanie. Na druhej strane prináša pre mnohých pacientov nový život," podčiarkla.

Dar života zorganizovalo stretnutie pacientov s transplantovaným srdcom pri príležitosti výročia prvej úspešnej transplantácie na Slovensku už tretíkrát. Združenie spája ľudí po transplantácii srdca, ich rodinných príslušníkov a priateľov a organizuje pre nich rôzne edukačné i športové podujatia. "Počas obdobia, keď som bola chorá, sa mi zdalo, že tu chýba organizácia pacientov, ktorí majú rovnaké ochorenie a prešli ťažkou etapou života. Myslím, že pacienti si navzájom môžu pomôcť, svojimi radami, postojmi, skúsenosťami," tvrdí Pagáčová, ktorá združenie založila. Lekári sú podľa nej veľmi obetaví a takýmto pacientom pomáhajú, no nemôžu obsiahnuť problémy, ktoré ich trápia po transplantácii.

Prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku zrealizoval tím pod vedením profesora Viliama Fischera v noci z 20. na 21. marca 1998. Srdce vtedy transplantovali 58-ročnému pacientovi.