Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V Bratislave sa uskutočnilo taktické cvičenie hasičov

Snímka z hasičského výcviku v budove Nivy Tower v Bratislave, 17. novembra 2021. Foto: Facebook: HaZZ

Výcvikom sa mala preveriť koordinácia štábu veliteľa zásahu s ostatnými zúčastnenými zložkami a organizáciami.

Bratislava 17. novembra (TASR) - V stredu sa v Bratislave uskutočnilo taktické cvičenie hasičov. Bolo zamerané na požiar 28. nadzemného podlažia budovy Nivy Tower a komplexu autobusovej stanice na ulici Mlynské Nivy. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

"Simulovaný požiar spotrebiča vypukol v kuchynke na 28. nadzemnom podlaží objektu, pričom došlo k jeho postupnému rozšíreniu na väčšiu časť podlažia a k zadymeniu priestorov," priblížila Križanová.

Cvičenie bolo zamerané na koordináciu síl a prostriedkov rozdelením priestoru na štyri zásahové úseky. Ďalej sa mali hasiči oboznámiť s objektom Nivy Tower so zameraním na protipožiarnu bezpečnosť stavby, uviedla hovorkyňa.



Pokračuje, že hasiči si precvičili aj evakuáciu osôb nachádzajúcich sa v budove formou vyhlásenia požiarneho poplachu a záchranu osôb z objektu pomocou výškovej techniky. Ďalej šlo o precvičenie taktického postupu vykonania zásahu vo výškovej budove. Nacvičili si aj spôsob odvetrania objektu s využitím nútenej a prirodzenej ventilácie.

Hasiči podľa Križanovej vyhľadávali osoby, mali im poskytnúť predlekársku prvú pomoc a následne mali zranených transportovať. Výcvikom sa mala preveriť koordinácia štábu veliteľa zásahu s ostatnými zúčastnenými zložkami a organizáciami, podotkla.

Na výcviku sa zúčastnilo celkovo 37 profesionálnych hasičov z Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave a osem členov dobrovoľných hasičských zborov mestských častí Ružinov, Rusovce a Závodný hasičský útvar Slovnaft.