Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

V Bratislave sa začal veľtrh obrannej techniky IDEB

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Turanovič

Prehliadka sa uskutočnila naposledy v roku 2018, koná sa v dvojročných cykloch. Pre pandémiu ju vlani presunuli na tento rok.

Bratislava 25. augusta (TASR) – V Bratislave sa v stredu začal medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB 2021. Slávnostne ho otvorili premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď (obaja OĽANO), náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko a výkonný riaditeľ akciovej spoločnosti Incheba Alexander Rozin. Na výstavisku sa počas troch dní predstaví 72 vystavovateľov zo 17 krajín. Veľtrh potrvá do piatka (27. 8.).

„Ozbrojené sily SR sú kľúčovou zložkou a pilierom bezpečnosti SR," vyhlásil premiér v úvodnom príhovore. Zdôraznil význam členstva SR v NATO, kolektívnu obranu označil za správnu cestu pre Slovensko. Dodal, že mier nie je samozrejmosťou, o čom podľa neho svedčí aj aktuálna situácia v Afganistane.

„Každý, čo niečo v oblasti obranného priemyslu znamená, je tu," povedal Naď. Relatívne veľké zastúpenie má podľa neho aj ministerstvo obrany. Šéf rezortu to považuje za dôkaz toho, aký dôraz kladú na modernizáciu a spoluprácu so slovenským obranným priemyslom. Ocenil podporu vlády pre náročné a nákladné projekty, ktoré rezort realizuje s cieľom zmodernizovať Ozbrojené sily SR.

„Máme pred sebou dva projekty, ktoré čoskoro predložím na rokovanie vlády. Pôjde o spustenie medzivládnej súťaže - nákup pásovej techniky, ktorá nahradí tzv. BVP-čka a bude súčasťou ťažkej mechanizovanej brigády, čo je záväzok voči NATO. A zároveň druhý projekt bude kolesová technika, bojové obrnené vozidlá 8x8,“ pripomenul minister obrany.

Deklaroval snahu, aby aspoň 50 percent z plánovaných nákladov na projekty vo výške takmer dvoch miliárd eur skončilo na Slovensku.

Okrem výrobcov obrannej techniky sú na veľtrhu zastúpené aj spoločnosti zabezpečujúce kybernetickú a sieťovú bezpečnosť. Rovnako IDEB reaguje aj na pandémiu ochorenia COVID-19, zúčastňujú sa ho preto firmy ponúkajúce vysokovýkonné germicídne žiariče či dezinfekčné systémy.

Súčasťou programu sú aj dynamické ukážky, v rámci ktorých sa počas všetkých troch dní v Inchebe predstaví veliteľstvo síl pre špeciálne operácie s novou technikou, ale aj Vojenská polícia.

Odbornými garantmi IDEB sú Ministerstvo obrany SR a Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu SR. Prehliadka sa uskutočnila naposledy v roku 2018, koná sa v dvojročných cykloch. Pre pandémiu ju vlani presunuli na tento rok.