Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Polícia vytlačila demonštrantov z Hodžovho námestia

Na snímke účastníci protestu proti očkovaniu a vláde SR pred Prezidentským palácom 1. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Polícia musela v istých situáciách na svoju obranu použiť slzotvorný plyn aj pelendreky. Počas protestov v meste zadržala polícia celkovo 12 ľudí.

Väčšina demonštrantov, ktorí sa presunuli z Hodžovho námestia v Bratislave pred budovu Národnej rady (NR) SR sa vrátila späť do centra mesta, kde pokračuje protest pred Prezidentským palácom, a začalo sa ďalšie verejné zhromaždenie na Námestí slobody. Pred parlamentom protestuje už len niekoľko desiatok ľudí.

V hlavnom meste sa pri príležitosti Dňa Ústavy SR konajú viaceré verejné zhromaždenia. Niekoľko stoviek ľudí sa zúčastnilo na proteste na Hodžovom námestí, na ktorom boli viacerí členovia i sympatizanti strany ĽSNS. Po skončení prejavov rečníkov sa dav presunul ku schodom vedúcim k vstupným dverám do parlamentu. Pokračovať ďalej demonštrantom bránili desiatky policajných ťažkoodencov. Na mieste bol aj zásahový tím bratislavskej mestskej polície, dopravní policajti i policajný antikonfliktný tím. Hoci sa dav chcel dostať k budove parlamentu a napätie eskalovalo, polícia nemusela zasahovať. Väčšina protestujúcich sa následne presunula späť na protesty na Hodžovo námestie a Námestie slobody.

Na snímke účastníci protestu proti očkovaniu a vláde SR pred Prezidentským palácom 1. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Demonštrácie v hlavnom meste sa nesú v podobnom duchu. Ľudia protestujú proti vláde, členom parlamentu i prezidentke. Opakovane tvrdia, že na Slovensku prebieha "genocída slovenského národa", porušuje sa Ústava SR i základné ľudské práva. Negatívne sa vyjadrujú aj voči očkovaniu proti ochoreniu COVID-19, voči pandémii nového koronavírusu i protipandemickým opatreniam. Kritizujú taktiež opatrenia na hraniciach.



Bratislavská polícia pre TASR uviedla, že pre stredajšie protesty v hlavnom meste prijala adekvátne opatrenia a situáciu monitoruje. Krátko po 13.00 h už riešila incident s pár demonštrantmi, aby bola dodržaná 50-metrová bezpečnostná vzdialenosť od budovy parlamentu. Zásah sprevádzali i potýčky. Polícia zadržala dvoch protestujúcich a predviedla ich na policajné oddelenie.

Na snímke účastníci protestného zhromaždenia na Námestí slobody 1. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Skupina demonštrantov zablokovala cestu pri Hodžovom námestí v Bratislave


Demonštranti, odhadom niekoľko stoviek, zablokovali komunikácie v okolí Hodžovho námestia v Bratislave. Prítomným policajtom sa zatiaľ nepodarilo dostať dav mimo cesty. Polícia zatiaľ výraznejšie nezasiahla. Demonštrujúci skandujú heslo "blokácia".

Na snímke účastníci protestu proti očkovaniu a vláde SR pred Prezidentským palácom 1. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


V hlavnom meste sa pri príležitosti Dňa Ústavy SR konajú viaceré verejné zhromaždenia. Protestuje sa na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom, pred parlamentom i na Námestí slobody. Dav sa medzi týmito miestami niekoľkokrát presúval.

Verejné zhromaždenia v Bratislave sa doteraz zaobišli bez väčších problémov. Krátko po 13.00 h však už polícia riešila incident s pár demonštrantmi, aby bola dodržaná 50-metrová bezpečnostná vzdialenosť od budovy parlamentu. Zásah sprevádzali i potýčky. Polícia zadržala dvoch protestujúcich a predviedla ich na policajné oddelenie.

Dav demonštrantov začal blokovať aj ďalšie cesty v centre Bratislavy


Demonštranti, ktorí zablokovali cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave, sa presúvajú ďalej po centre mesta smerom k Mostu SNP a začínajú blokovať aj ďalšie komunikácie. Zablokovali už aj podchod pod Hodžovým námestím, Staromestskú ulicu a mieria ďalej. Polícia zatiaľ nezasiahla a nedarí sa jej dostať dav pod kontrolu.

Na Staromestskej ulici pri mestských hradbách, neďaleko Dómu sv. Martina, demonštrantov zastavil zásahový tím bratislavskej mestskej polície. K mestskej polícii sa neskôr pridala štátna polícia so svojimi policajnými ťažkoodencami. Protestujúci dav sa snažia dostať mimo cesty a zabrániť im pokračovať v blokácii ďalších ciest.

V centre Bratislavy, na Moste SNP, Staromestskej ulici a v okolí Hodžovho námestia je obmedzená doprava. Cesty sú pre blokáciu neprejazdné. Taktiež tam nepremávajú linky mestskej hromadnej dopravy. V centre sa tvoria kolóny.

Polícia vyzýva vodičov, aby sa vyhli Hodžovmu námestiu


Polícia vyzýva vodičov, aby sa aktuálne vyhli Hodžovmu námestiu v Bratislave, ktorého okolie zablokovali demonštranti. "Krátko po 16.00 h došlo zo strany účastníkov zhromaždenia k zablokovaniu cesty na Hodžovom námestí a Suchého mýta," uviedla polícia, ktorá vodičov žiada na prejazd využiť alternatívnu trasu.

Pre protest je obmedzená premávka liniek MHD 207 a 203 na Mudroňovej


Na snímke účastníci protestného zhromaždenia na Námestí slobody 1. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Pre demonštráciu pred parlamentom a v okolí Hodžovho námestia v Bratislave je momentálne na Mudroňovej ulici obmedzená premávka trolejbusových liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) 207 a 203. Upozorňuje na to Dopravný podnik Bratislava.

Linka 207 premáva obojsmerne cez Hodžovo námestie na Štefánikovu, Pražskú, Hroboňovu, Lovinského k Červenému mostu. Linka 203 premáva obojsmerne cez Hodžovo námestie, Pražskú, Štefánikovu, Hroboňovu a Búdkovu. V úseku Kollárovo námestie - Hodžovo námestie, Palisády, Šulekova a späť je zabezpečená náhradná doprava.

Časť Staromestskej sa podarilo od blokácie uvoľniť


Antikonfliktnému policajnému tímu sa podarilo dohodnúť s demonštrantmi, aby neblokovali Staromestskú ulicu v Bratislave a presunuli sa späť smerom na Hodžovo námestie.
Na snímke účastníci prostestného zhromaždenia na Námestí slobody 1. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Demonštrantov postupne vytláčajú zo Staromestskej ulice ťažkoodenci. Zasahovať zatiaľ nemuseli. Eskalácii napätia sa snaží zabrániť antikonfliktný tím a členovia zásahovej jednotky bratislavskej mestskej polície.

Linky MHD v okolí Hodžovho námestia premávajú odklonom


Premávka liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave v oblasti Hodžovho námestia je prerušená z dôvodu blokovania komunikácií účastníkmi protestného zhromaždenia. Linky premávajú odklonom. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava na svojom webe.

Odklon dotknutých liniek je zabezpečovaný operatívne v závislosti od aktuálnej priepustnosti jednotlivých komunikácii. Linka 31 obojsmerne ide od zastávky Chatam Sófer cez Rázusovo nábrežie – Vajanského nábrežie – Dostojevského rad – Karadžičovu – Legionársku – Šancovú – Trnavské mýto. Linka 39 obojsmerne od zastávky Chatam Sófer cez Rázusovo nábrežie – Vajanského nábrežie – Dostojevského rad – Karadžičovu – Krížnu – Trnavskú cestu, linka 80 od Petržalky má skrátenú trasu po Most SNP.

Linka 93 obojsmerne premáva od zastávky Aupark cez Rázusovo nábrežie – Vajanského nábrežie – Dostojevského rad – Karadžičovu – Legionársku – Šancovú až na Hlavnú stanicu. Autobusy linky 83 premávajú obojsmerne od zastávky Aupark cez Rázusovo nábrežie – Vajanského nábrežie – Dostojevského rad – Karadžičovu – Legionársku – Šancovú a od zástavky Sokolská na svoju trasu. Linka 212 ide obojsmerne cez Mlynské nivy - Karadžičovu – Legionársku – Šancovú – Pražskú, linka 207 obojsmerne cez zastávky Záhradnícka - Karadžičova – Legionárska – Šancová – Pražská – Prokopa Veľkého a od zastávky Depo Hroboňova na svoju trasu. Linka 203 z Koliby má skrátenú trasu po Kollárovo námestie.

Niekoľko stoviek demonštrantov naďalej blokuje cesty v okolí Hodžovho námestia. Polícia zatiaľ voči demonštrantom nezasiahla. Pri pár potýčkach s niektorými protestujúcimi musela použiť slzotvorný plyn a pelendreky.



Polícia zadržala doteraz štyroch ľudí


Na stredajších protestoch v Bratislave zadržala polícia doteraz štyroch ľudí z davu protestujúcich. Dôvodom bolo ich protiprávne konanie. Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavská polícia.

Polícia deklaruje, že v hlavnom meste naďalej dohliada na bezpečnosť a verejný poriadok v súvislosti s verejnými zhromaždeniami a situáciu monitoruje. "Na komunikácii s občanmi sa aktívne podieľajú aj policajti antikonfliktného tímu," poznamenala polícia.

Pre blokáciu ciest v okolí Hodžovho námestia demonštrantmi podľa polície aj naďalej zostava neprejazdné Suché mýto a okolie Hodžovho námestia. "Vodičov vyzývame, aby sa týmto úsekom vyhli," poznamenala polícia.

Demonštranti v Bratislave začali blokovať aj Šancovú ulicu, polícia túto časť už sprejazdnila


Polícii sa podarilo sprejazdniť križovatku ulíc Šancová a Námestie Franza Liszta v Bratislave, ktorú zablokovali demonštranti. Obnovené sú už aj premávky liniek mestskej hromadnej dopravy v tomto okolí.

Demonštranti okrem Hodžovho námestia zablokovali v stredu aj Šancovú ulicu a jej okolie. Ide pritom o jednu z hlavných dopravných tepien v hlavnom meste. Na istý čas preto zostala doprava paralyzovaná. Protestujúci naďalej blokujú cesty v okolí Hodžovho námestia. Avšak aj tam začali krátko po 18.30 h pribúdať policajní ťažkoodenci a dav postupne obkolesovať.
Na snímke účastníci protestu proti očkovaniu a vláde SR pred Prezidentským palácom 1. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Polícia začala vytláčať demonštrantov z Hodžovho námestia v Bratislave


Policajní ťažkoodenci postupne po 19.00 h vytlačili protestujúci dav ľudí, ktorý takmer tri hodiny blokoval cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave. Na mieste bolo pripravené aj policajné vodné delo. Použiť ho však nemuseli. Krátko pred 19.30 h sa podarilo opäť obnoviť dopravu v okolí Prezidentského paláca. Pri večernom zásahu zadržala polícia tri osoby.

Polícia pred zásahom niekoľkokrát ľudí vyzvala, aby cestu prestali blokovať a upustili od protiprávneho konania. Polícii sa podarilo ľudí postupne z cesty vytlačiť na chodník pri Prezidentskom paláci. "Policajti opakovane vyzývali účastníkov zhromaždenia, ktorí blokovali križovatku na Suchom mýte. Z dôvodu protiprávneho konania boli následne zo Štefánikovej ulice obmedzené na osobnej slobode tri osoby, ktoré policajti následne eskortovali na policajné oddelenie," uviedla bratislavská polícia. Jednou zo zadržaných je aj organizátorka protestov, ktoré sa konali v poslednom období na Hodžovom námestí.

V Bratislave sa v stredu pri príležitosti Dňa Ústavy SR konali viaceré protestné zhromaždenia proti vláde, členom parlamentu i prezidentke. Taktiež aj proti očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 či proti pandemickým opatreniam. Niekoľko stoviek ľudí demonštrovalo pred Prezidentským palácom, boli tam aj viacerí predstavitelia a sympatizanti strany ĽSNS. Neskôr sa dav presunul pred Národnú radu SR, a potom späť na Hodžovo námestie i na Námestie slobody.

Krátko po 13.00 h polícia riešila incident s pár demonštrantmi, aby bola dodržaná 50-metrová bezpečnostná vzdialenosť od budovy parlamentu. Zásah sprevádzali i potýčky. Krátko po 16.00 h demonštranti zablokovali cesty v okolí Hodžovho námestia a s blokáciou pokračovali aj na Staromestskú ulicu smerom na Most SNP. Na tejto ulici im v ďalšom postupe zabránila polícia a dav vytlačila späť na Hodžovo námestie.

Blokáciu ciest sprevádzala aj agresivita niektorých protestujúcich voči policajtom. Polícia musela v istých situáciách na svoju obranu použiť slzotvorný plyn aj pelendreky. Podľa doterajších informácií malo byť počas demonštrácii zadržaných celkovo sedem osôb, ktoré sa dopustili protiprávneho konania. Počas blokovania komunikácií bola obmedzená individuálna i verejná doprava v centre Bratislavy.

Záchranári ošetrili počas protestov tri osoby


Zdravotní záchranári ošetrili počas stredajších protestov v Bratislave tri osoby. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Išlo o jednu ženu a dvoch mužov. "Žena utrpela úraz hlavy. Bola prevezená do nemocnice. Jeden z mužov mal taktiež poranenú hlavu. Bol ošetrený na policajnej stanici. Prevoz do nemocnice odmietol," spresnila Krčová. Druhý muž mal podľa jej slov poranený krk. Záchranári ho odviezli do nemocnice.

Počas protestov v meste zadržala polícia celkovo 12 ľudí


Počas stredajších protestov v Bratislave zadržala polícia celkovo 12 ľudí. Dôvodom boli priestupky proti verejnému poriadku, neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa. Taktiež aj blokovanie dopravy či pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

"Podľa doterajších informácií došlo v súvislosti so služobnými zákrokmi k zraneniu jednej osoby. Situáciu na území hlavného mesta v súčasnej dobe aj naďalej monitorujeme," uviedol Szeiff. Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová pre TASR uviedla, že počas protestov v Bratislave ošetrili zdravotní záchranári tri osoby.