Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

V Bratislave si pripomenuli 160. výročie narodenia A. Stodolu

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek. Foto: TASR - Dušan Hein

Aurel Stodola bol ten typ človeka, ktorý hľadal neustále cestu vpred, povedal pre TASR štátny tajomník Lukáš Parízek s dôvetkom, že by snahou Slovákov mala byť túžba neustále sa vyvíjať.

Bratislava 9. mája (TASR) – Bratislava sa stala jedným z miest, v ktorom si pripomenuli 160. výročie narodenia slovenského fyzika, technika, zakladateľa parných a plynových turbín a učiteľa Alberta Einsteina Aurela Stodolu. Oslavy sa začali ešte minulý rok v švajčiarskom Zürichu a pokračovali na Slovensku v Trenčianskych Tepliciach, v Košiciach, v Liptovskom Mikuláši a v Žiline. Na sérii prednášok sa vo štvrtok na pôde Slovenského plynárenského priemyslu zúčastnili aj štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek či veľvyslanec Švajčiarskej konfederácie na Slovensku Alexander Hoffet.

"Aurel Stodola bol ten typ človeka, ktorý hľadal neustále cestu vpred. Využil každú chvíľu života na to, aby sa zlepšoval a aby nejakým spôsobom inovoval a bádal vo vede. Myslím si, že to je práve to, čo by si mali Slováci zobrať ako ponaučenie z jeho života a implementovať v našom domácom prostredí, či už sa to týka ekonomiky, hospodárstva, vedy alebo školstva. Jednoducho svet na nás nepočká," povedal pre TASR štátny tajomník s dôvetkom, že by snahou Slovákov mala byť túžba neustále sa vyvíjať.

Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók pre TASR priblížil, že komora "ani chvíľu" neváhala spolupodieľať sa na oslave výročia. "Bol to človek, ktorý si takúto poctu zaslúži. Okrem toho, SOPK má k Stodolovcom veľmi blízko. Veď Aurelov brat Kornel Stodola bol začiatkom 20. rokov 20. storočia prezidentom Bratislavskej obchodnej komory, ktorá v tom období významnou mierou prispela k rozvoju obchodu a priemyslu na Slovensku," zdôraznil.

"My plynári sa hlásime k Aurelovi Stodolovi, pretože okrem parných turbín bol aj otcom plynových turbín. Mnohé jeho exponáty dodnes existujú, napríklad tepelné čerpadlo vykuruje Radnicu v Ženeve. Pre nás je vzorom skromnosti, úžasnej pracovitosti i toho, že pokiaľ je človek vybavený týmito vlastnosťami, tak môže prežiť veľký život. Taký, z ktorého generácie technikov aj vedcov čerpajú i dnes. Je symbolické, že si ho pripomíname práve v čase, keď sme niekoľko mesiacov hľadali najväčších Slovákov i Slovenky," vyjadril sa pre TASR výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Ján Klepáč.

Podľa koordinátora osláv vo Švajčiarsku a na Slovensku Miroslava Šuvadu, ktorý sa skúmaniu osobnosti Stodolu venuje 51 rokov, spočíva veľkosť jeho osobnosti v obrovskom talente. "Zaujímal sa o svoj odbor, no nielen o konštrukciu strojov, ale aj o fyziku, matematiku, biológiu či chémiu," povedal. Ako však dodal, pre kariéru Stodolu bola významná aj finančná podpora zo strany Švajčiarska. "Švajčiarska vláda mu ponúkla ako talentovanej osobe peniaze, aby vybudoval najlepšie laboratórium svojej doby. Bol aj veľmi ľudský k svojim študentom a skromný," uzavrel Šuvada s dôvetkom, že práve podpora jeho študentov zohrala ďalšiu významnú rolu v ceste vedcov za pokrokom.