Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V Bratislave si pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí

Bratislavský hrad, archívna snímka. Foto: TASR

V Sade Janka Kráľa sa tento rok so Slovákmi žijúcimi na Slovensku zvítali Slováci z Českej republiky, Kanady, Maďarska, Rakúska, Srbska a Ukrajiny.

Bratislava 6. júla (TASR) – Desiatky zahraničných Slovákov si spolu s predstaviteľmi štátnych orgánov a inštitúcií cez víkend v Bratislave pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý bol stanovený na 5. júla. Pripomienková slávnosť sa uskutočnila pri základnom kameni potenciálneho Pamätníka slovenského vysťahovalectva v Sade Janka Kráľa v Petržalke. TASR o tom informoval Ľudovít Pomichal z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ).

"V scenérii symbolov dotvárajúcich v príbehu troch storočí atmosféru nášho stretnutia, žiada sa vyjadriť kontinuitu neľahkej cesty, ktorou, hnaný večitou túžbou po jazykovej a národnej identite, štátnosti i slobode mysle, slova aj vyznania, ako aj medzinárodného uznania, prešiel slovenský národ," poznamenal Pomichal.

V Sade Janka Kráľa sa tento rok so Slovákmi žijúcimi na Slovensku zvítali Slováci z Českej republiky, Kanady, Maďarska, Rakúska, Srbska a Ukrajiny.

Na podujatí sa zúčastnil aj Peter Prochácka, ktorý je od 1. júla poverený vládou SR riadením ÚSŽZ, ale tiež generálny riaditeľ sekcie ministra Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Michal Kottman, štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Vladimír Dolinay i vicestarostka Petržalky Lýdia Ovečková.