Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V Bratislave uviedli do života knižnú novinku Zakliata jaskyňa

Na snímke zľava herci Tomáš Palonder, Petra Dubayová, Martina Zábranská, režisérka a spisovateľka Mariana Čengel Solčanská a hudobníčka Ľubica Čekovská krstia knihu Zakliata jaskyňa v kníhkupectve Panta Rhei 26. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Knižnú novinku pokrstili rubínmi z rozprávkovej siene, ktorú v kinách uvidia diváci od 2. júna v rovnomennom filme.

Bratislava 26. mája (TASR) - Slovenská režisérka, scenáristka a autorka Mariana Čengel Solčanská pokrstila vo štvrtok v Bratislave svoju novú knihu Zakliata jaskyňa. Čitateľov prenesie do kráľovstva, v ktorom rozum a rozvahu nahradila chamtivosť a zlo.

"Veľmi ma bavilo vkladať do Zakliatej jaskyne odkazy na spoločenskú situáciu, v ktorej sa Slovensko ocitá. Detský čitateľ bude sledovať líniu boja dobra so zlom a myslím, že rodičia, ktorí budú túto knihu čítať, si tam nájdu paralely s problémami, v ktorých sa ocitá spoločnosť dnes," uviedla pre TASR Čengel Solčanská k novej rozprávke, ktorá síce pracuje s motívom soli, ale nevychádza z pôvodnej ľudovej rozprávky Soľ nad zlato. "Pracuje skôr s motívom zeme ako darkyne života. Naša Zem nám je schopná darovať všetko, aby sme prežili, no my nikdy nemáme dosť a nie sme schopní rešpektovať ani zákazy, ktoré nám naša planéta dáva, ideme aj za ne, a potom prichádza trest," dodáva autorka.

Knižnú novinku pokrstili rubínmi z rozprávkovej siene, ktorú v kinách uvidia diváci od 2. júna v rovnomennom filme. "Film ukazuje, kniha opisuje - tá práca s príbehom je iná, ja sa považujem hlavne za spisovateľa a píšem veľmi rada. Zakliata jaskyňa je naozaj moja srdcová záležitosť," vysvetlila Solčanská a dodala: "Pri písaní scenára sa musím sama kontrolovať, či to, čo píšem, je vôbec natočiteľné v našich podmienkach, pri písaní beletrie táto hrozba zaniká."
Na snímke vľavo režisérka a spisovateľka Mariana Čengel Solčanská počas autogramiády jej knihy Zakliata jaskyňa v kníhkupectve Panta Rhei 26. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Rozprávkovú knižku uviedla do života hudobná skladateľka Ľubica Čekovská. "Som veľká fanúšička rozprávok, odchovanec starých dobrých filmov, ako Popelka, Perinbaba, werichoviek, a tak ďalej. Zakliata jaskyňa ma oslovila zvláštnou kompiláciou niekoľkých nádherných príbehov, na ktorých sa ukazuje súboj dobra a zla," povedala pre TASR Čekovská, ktorá komponovala hudbu do viacerých filmov a seriálov. V rozprávke má premiéru. "Práca s ňou bola neskutočná, nedokážem ani vyjadriť, aká som jej vďačná za to, že povýšila obraz svojou hudbou. Vytvorila hudbu, ktorá dokáže jestvovať sama o sebe. Je tak skvelá, že si ju budem počúvať ako soundtrack," uzavrela Čengel Solčanská.