Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Deti cudzincov a krajanov sa budú môcť učiť z učebnice slovenčiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Učebnice dostanú ukrajinské deti zadarmo. Materská, základná či stredná škola, v ktorej absolvujú školskú dochádzku, musí nahlásiť záujem jazykovej škole iCan.

Bratislava 3. júna (TASR) - V piatok v Bratislave uviedli učebnicu slovenčiny pre deti cudzincov a krajanov. Ide o set piatich kníh a pracovných listov pre predškolákov a školákov na základných a stredných školách. Materiály pripravila jazyková škola iCan v spolupráci s expertmi Štátneho pedagogického ústavu. Knihy sa pripravovali v rámci projektu Erasmus+. Na príprave sa podieľali aj tri krajanské spolky z Anglicka, Írska a Francúzska.

Učebnice dostanú ukrajinské deti zadarmo. Materská, základná či stredná škola, v ktorej absolvujú školskú dochádzku, musí nahlásiť záujem jazykovej škole iCan. "Sme radi, že sa nám podarilo knihu vydať tak krátko po tom, ako museli tisícky ukrajinských detí opustiť svoje domovy a začať nový život na Slovensku. Učebnice však majú poslúžiť deťom prichádzajúcim z akejkoľvek krajiny, a tiež deťom slovenských rodičov žijúcich v cudzine," skonštatovala Alona Kurotová z jazykovej školy. Na sérii učebníc začali pracovať ešte pred dvomi rokmi.

Spoluautorkami učebníc sú Martina Uličná, Klaudia Báčkai a Zuzana Hirschnerová, ktoré sú známe aj vďaka prváckemu šlabikáru či učebniciam slovenského jazyka pre slovenské deti. Set učebníc obsahuje manuál pre inklúziu detí cudzincov do výchovno-vzdelávacieho procesu v SR, prekladový slovník základných pojmov, učebnicu slovenčiny prvého kontaktu pre deti školského veku, slovenčinu pre každý ročník základnej školy pre deti cudzincov SR, a tiež materiál obsahujúci základnú slovnú zásobu slovenského jazyka pre deti predškolského veku.