Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Bratislavská Reduta privíta umelcov Opery Východ z Charkiva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Program nedeľného koncertu zostavili z operných árií a predohier svetových velikánov Gioachina Rossiniho, Georgesa Bizeta, Giuseppe Verdiho, Giacoma Pucciniho a ďalších.

Bratislava 21. júna (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva na operné gala Charkivského národného akademického divadla opery a baletu M. V. Lysenka. Členovia symfonického orchestra, speváckeho zboru a operní sólisti Opery Východ z Charkiva vystúpia v bratislavskej Redute pod taktovkou svojho šéfdirigenta Dmytra Morozova. Ukrajinských umelcov privíta filharmónia v nedeľu 26. júna. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Charkivské národné akademické divadlo opery a baletu M. V. Lysenka/Opera Východ bolo založené v roku 1925. Je jedným z desiatich ukrajinských divadiel, ktoré získalo status "národného divadla". V SF sa predstaví 15 jeho sólistov, medzi nimi napríklad barytonista Volodymyr Kozlov, sopranistka Olena Šyriajeva, bas Serhij Kryžnenko, tenoristi Ihor Bondarenko a Oleksandr Zolotarenko či mezzosopranistka Anna Danič alebo barytonista Mykyta Marynčak.

Program nedeľného koncertu zostavili z operných árií a predohier svetových velikánov Gioachina Rossiniho, Georgesa Bizeta, Giuseppe Verdiho, Giacoma Pucciniho a ďalších. "Nebudú chýbať diela ukrajinských skladateľov a ukrajinské ľudové piesne," dodala Tolstova ku koncertu, ktorý sa začne v Koncertnej sieni SF o 19.00 h. Výťažok zo vstupného bude venovaný umelcom Charkivského národného akademického divadla/Opera Východ.

Ukrajinské mesto Charkiv je od roku 1726 strediskom hudobného školstva. "Prvé divadlo tu bolo otvorené v roku 1780 a z tohto roku sú správy o prvých operných predstaveniach," dodáva SF.