Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zastupiteľstvá by mohli v čase krízy rokovať aj cez videokonferenciu

Rokovanie vlády, archívna snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vo výnimočných situáciách by sa mohlo hlasovať aj korešpondenčnou formou, tzv. per rollam. Navrhované pravidlá by sa mali vzťahovať aj na zastupiteľstvá samosprávnych krajov.

Bratislava 31. marca (TASR) - Obecné zastupiteľstvá by mohli zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie, alebo hlasovať listinnou či elektronickou formou, tzv. per rollam. Prerušiť by sa mohlo aj plynutie niektorých lehôt týkajúcich sa obcí a samospráv. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19, ktorý v utorok odsúhlasila vláda. Súbor opatrení navrhuje vláda Národnej rade SR prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

MV SR by chcelo zaviesť možnosť uskutočniť rokovanie obecného zastupiteľstva prostredníctvom videokonferencie prístupnej verejnosti, prípadne prostredníctvom inej komunikačnej technológie, ktorá zachytáva zvukový alebo obrazový záznam. V odôvodnených prípadoch má byť možné uskutočniť rokovanie aj bez účasti verejnosti. "V oboch prípadoch obec vyhotoví z rokovania zastupiteľstva záznam a tento zverejní na úradnej tabuli obce a na webovom sídle obce," dopĺňa materiál. Vo výnimočných situáciách by sa mohlo hlasovať aj korešpondenčnou formou, tzv. per rollam. Navrhované pravidlá by sa mali vzťahovať aj na zastupiteľstvá samosprávnych krajov.

Rezort navrhuje prerušiť tiež viaceré lehoty - na uskutočnenie miestneho referenda na základe petície doručenej obyvateľmi obce, na uskutočnenie zasadnutia obecného zastupiteľstva a obecnej rady a lehoty súvisiace s vyhlásením a uskutočnením voľby hlavného kontrolóra. Rovnaké pravidlá by mohli platiť aj pri obdobných orgánoch samosprávneho kraja.

Vzhľadom na neočakávanú situáciu sa má v tomto kalendárnom roku posunúť tiež termín na predloženie správy o činnosti a hospodárení spoločného obecného úradu za predchádzajúce dva roky na 30. september.