Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V Častej-Papierničke je 119 utečencov, privítali v nej aj novorodenca

Na archívnej snímke ukrajinská matka s deťmi, ktorí sú umiestnení v účelovom zariadení Kancelárie NR SR Častá - Papiernička. Foto: TASR - Michal Svítok

Chlapčeka menom Ostap priviedla na svet ukrajinská mamička Larysa Maksymenko.

Bratislava 4. apríla (TASR) - V účelovom zariadení Kancelárie Národnej rady (NR) SR Častá-Papiernička sa nachádza aktuálne 119 utečencov z Ukrajiny. Pre TASR to uviedla hovorkyňa predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) Michaela Jurcová. Informovala, že v zariadení privítali aj novorodenca, ktorý sa narodil 29. marca v trnavskej nemocnici.

Chlapčeka menom Ostap priviedla na svet ukrajinská mamička Larysa Maksymenko. "Larysa sa do účelového zariadenia dostala spoločne s dcérou, sestrou a mamou začiatkom marca. V pokročilom štádiu tehotenstva jej Kancelária NR SR zabezpečila všetky potrebné predpôrodné vyšetrenia," priblížila Jurcová.

Pre ženu a novorodenca zabezpečili monitor dychu, sterilizátor dojčenskej fľaše, drogériu i detské a tehotenské oblečenie. "Mamička sa chce po skončení sa vojny vrátiť späť na Ukrajinu, kde ju čaká manžel a zvyšok rodiny, s ktorými je telefonickom kontakte," dodala hovorkyňa.

Utečencom nachádzajúcim sa v zariadení zatiaľ podľa Jurcovej pomohli s vybavením škôl i štatútu dočasného útočiska a tiež s tvorbou životopisov pri hľadaní práce.