Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V medzištátnej jazykovej súťaži vyhrali tretiaci ZŠ z Trebišova

Ilustračné foto. Foto: TASR Erik Máder

Prvostupniari sú pritom vo finále s výrazne staršími žiarkmi z Českej republiky.

Trebišov 2. decembra (TASR) – Žiaci 3. B triedy zo Základnej školy Pribinova v Trebišove zvíťazili v celoslovenskom kole druhého ročníka súťaže v učení cudzích jazykov s názvom Jesenný WocaBee šampionát. Súťažia v nej triedy v aplikácii na učenie cudzích slovíčok, pričom kritériom hodnotenia je usilovnosť žiakov v precvičovaní novej slovnej zásoby. TASR o tom v stredu informovala za organizátora súťaže Jana Čikelová.

Do online súťaže, ktorá odštartovala začiatkom novembra, sa na Slovensku a v Českej republike zapojilo celkovo 45 000 žiakov zo základných aj stredných škôl.

V Česku zvíťazili deviataci zo ZŠ Jindřicha Pravečka vo Výprachticiach v okrese Ústí nad Orlicí. Aktuálne si v učení cudzích slovíčok merajú svoje sily víťazi z oboch krajín. Mladí Trebišovčania majú pritom veľkú šancu poraziť výrazne starších českých školákov, keďže v predchádzajúcom kole dosiahli až o tretinu lepší výsledok.

Žiaci sa v aplikácii WocaBee učia novú slovnú zásobu, za čo získavajú body. Víťazí trieda, ktorá získa najvyšší denný priemerný počet bodov na žiaka. Celkovo sa víťazi z Trebišova v priebehu novembra naučili 339 nových slovíčok, čo je podľa organizátorov na tretiakov obdivuhodný výkon.

Učiteľka Gabriela Gregušová, ktorá vo víťaznej triede v Trebišove vyučuje anglický jazyk, potvrdila, že žiaci získali prvé miesto zaslúžene. „Popri svojich každodenných školských povinnostiach s veľkou chuťou a nadšením precvičovali slovíčka, hrali hry a písali online písomky. Najväčšou motiváciou pre deti bolo zistenie, že precvičovaním slovíčok cez aplikáciu dosahujú oveľa lepšie výsledky na vyučovacích hodinách," uviedla.

V súťaži sa hodnotí aj výkon jednotlivcov. Celoslovenským víťazom sa stal Tomáš Zölder z Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach, ktorý sa slovíčka podľa vlastných slov učil denne osem aj viac hodín. Víťaz česko-slovenského finále bude známy už o pár dní.