Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V čiernych okresoch sa už ľudia na svadbách ani večierkoch nezabavia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niektoré podujatia a služby budú povolené len pre zaočkované osoby.

Bratislava 15. októbra (TASR) - V čiernych okresoch na Slovensku, ktorých bude od budúceho týždňa päť, sa už ľudia na svadbách, oslavách či večierkoch nezabavia. Takéto podujatia budú pre všetkých zakázané. Platí to aj pre podujatia v prevádzkach verejného stravovania. Zatvorené zostanú aj fitness centrá, wellness, akvaparky i prírodné a liečivé kúpele. Vyplýva to z opatrení pre čierne okresy, ktoré vychádzajú z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (UVZ) SR.

Niektoré podujatia a služby budú povolené len pre zaočkované osoby. Ich počet však bude limitovaný. Povolené výhradne pre zaočkované osoby budú hromadné, športové i kultúrne podujatia. Ich počet však nesmie byť viac ako 100. Rovnaké pravidlá platia pre sobáše či krsty. V prípadne využívania umelých kúpalísk sa tento počet pri zaočkovaných osobách znižuje na desať. Využívať kabínkové lanovky budú môcť taktiež výhradne tí, ktorí sú zaočkovaní, maximálne však do kapacity 25 percent.

Bohoslužby v čiernych okresov zakázané nie sú. Avšak pri zaočkovaných platí maximálny počet 100 ľudí, v režime OTP je to jedna osoba na 15 štvorcových metrov a v prípade základu je to jedna osoba na 25 štvorcových metrov kapacity priestoru. Pre režim OTP a základ nebudú otvorené ani múzeá, galérie či výstavné siene. Zaočkovaní budú mať povolené individuálne prehliadky.

Ilustračná snímka.
Foto: FOTO TASR - Jakub Kotian


Reštaurácie a zariadenia verejného stravovania majú povolený len predaj zabalených jedál so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby. V interiéroch vrátane MHD a taxíkov je povinné mať respirátor. V taxíkoch je zároveň potrebné vydezinfikovať priestory po každom zákazníkovi. V exteriéri postačí rúško, šál či šatka, a to vo vzdialenosti menej ako dva metre od ďalších osôb.

V čiernej fáze, teda treťom stupni ohrozenia, budú okresy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa a Svidník.