Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V decembri nezamestnanosť stagnovala, zhoršenie však už nehrozí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa analytikov Úseku meny, štatistiky a výskumu Národnej banky Slovenska sa počet pracovných miest v decembri 2021 zvýšil.

Bratislava 21. januára (TASR) - Miera evidovanej nezamestnanosti za mesiac december 2021 bola na úrovni 6,76 %. Prvýkrát od apríla 2021 ide o mierne medzimesačné zvýšenie, v porovnaní s novembrom vzrástla o 0,12 percentuálneho bodu (p. b.). Informovalo o tom vo štvrtok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR). Analytici sa zhodli, že ide o stagnáciu, doterajšie zlepšovanie sa na trhu práce takmer zastavilo, za čo môže najmä pandémia. Keďže sa však ďalšie zatváranie ekonomiky neplánuje, zvýšený prílev nezamestnaných by už nemal nastať.

Analytici Úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS) uviedli aj vlastné dáta - nezamestnanosť v decembri minulého roka podľa ich výpočtov po sezónnom očistení stagnovala na úrovni 7,6 %, pričom za celý rok 2021 dosiahla miera nezamestnanosti 8,1 %.

"Prítok uchádzačov o zamestnanie po niekoľkých mesiacoch poklesu sa opäť zvýšil. Najväčší prílev do evidencie bol zo sektora obchodu. Na druhej strane odtok z evidencie úradov práce na medzimesačnej báze stagnoval," zhrnuli analytici ÚMS.

Naopak, vyzdvihli, že počet pracovných miest sa v decembri 2021 zvýšil. "Pretrváva tak na trhu práce nerovnováha a efektivita obsadzovania pracovných miest je nízka," ohodnotili analytici s tým, že zamestnávatelia naďalej nevedia nájsť dostatok zamestnancov s požadovanou kvalifikáciou. Napätie na trhu práce navyše ďalej zvyšuje pokles zahraničných pracovníkov. Takýto vývoj podľa analytikov ÚMS môže tlačiť na výraznejší rast miezd.

Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák vidí dôvody decembrového vývoja nezamestnanosti najmä v 3. vlne pandémie súvisiacej s variantom delta, ktorá zatvárala prevádzky. "Kým čiastočná uzávera ekonomiky v decembri dodala na úrady práce už aj nových nezamestnaných, voľné pracovné pozície, naopak, zastavili svoj pokles a naznačili, že pandemický nárast nezamestnanosti by mohol mať relatívne krátke trvanie a po opätovnom uvoľnení opatrení by sa nezamestnanosť mohla pomerne rýchlo vrátiť naspäť na trajektóriu poklesu," predikuje Koršňák.

Dodal, že úvod roka je síce tradične spájaný so sezónnym nárastom nezamestnanosti a tlmiť pohyby v štatistikách zrejme bude aj variant omikron, ale keďže sa neočakáva ďalšie zatváranie ekonomiky, zvýšený príliv nezamestnaných zrejme nepríde. Analytik predpovedá, že trh práce skôr ostane do skorej jari zamrznutý, v akomsi móde "pandemickej hybernácie".