Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V DFN Košice mali spolu 52 pacientov s PIMS, ktorý súvisí s COVID-19

Na snímke Detská fakultná nemocnica (DFN) v Košiciach 10. septembra 2021. Foto: TASR - František Iván

Nízky tlak krvi býva často varovným signálom. Dĺžka hospitalizácie závisí od závažnosti stavu, priemerne je to 14 dní.

Košice 15. februára (TASR) – V Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach sa dosiaľ liečilo 52 detí, ktoré mali po prekonaní ochorenia COVID-19 komplikovaný multisystémový zápalový syndróm. Závažný syndróm mali často deti s ľahkým alebo bezpríznakovým ochorením COVID-19. Väčšina mala postihnuté srdce a ich stav bol závažný a život ohrozujúci, informovala v utorok hovorkyňa DFN Jana Holubčíková.

Multisystémový zápalový syndróm (PIMS) sa v pediatrii často prejavuje zlyhaním srdca a vyžaduje si komplexnú liečbu. Prítomné sú aj iné príznaky ako pretrvávajúca teplota, vyrážky, bolesť brucha či zápal spojiviek, alebo zápal slizníc. Tieto deti si vyžadujú hospitalizáciu, pretože klinický stav sa pri PIMS zhoršuje veľmi rýchlo.

"V novembri 2020 sme na klinike detí a dorastu hospitalizovali prvého pacienta, do konca druhej vlny pandémie sme ich vyliečili 35. Od leta 2021 doteraz ich pribudlo 17. Pri PIMS je rozhodujúce začať správnu liečbu včas," priblížila prednostka Kliniky detí a dorastu DFN a Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach Veronika Vargová. Upozorňuje, že pri postihnutí srdcového svalu a srdcových ciev sa nasadzuje deťom agresívna kombinovaná imunosupresívna liečba. "Očkovanie môže významne znížiť riziko infekcie aj riziko rozvoja komplikácií," skonštatovala.

Nízky tlak krvi býva často varovným signálom. Dĺžka hospitalizácie závisí od závažnosti stavu, priemerne je to 14 dní. "Pri PIMS je nevyhnutný multidisciplinárny tím, ktorý tvorí imunológ, kardiológ, reumatológ a ďalší špecialisti," doplnila prednostka.

PIMS sa môže po prekonaní COVID-19 prejaviť s odstupom troch až štyroch týždňov, výsledky krvných testov ukážu na zvýšené zápalové ukazovatele. Najlepšou prevenciou závažného priebehu COVID-19 a jeho následkov vrátane PIMS je u detí očkovanie.