Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V Digitalizačnom centre Múzea SNP ostane všetkých 36 pracovných miest

Na snímke budova Múzea Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Múzeum SNP prejde z gescie Ministerstva kultúry pod správu Ministerstva obrany MO SR.

Bratislava 8. novembra (TASR) – V digitalizačnom centre, ktoré sídli v Múzeu SNP v Banskej Bystrici, bude aj po zmenách súvisiacich so zriaďovateľskou pôsobnosťou zachovaných všetkých 36 pracovných miest. Pracovisko bude poskytovať svoje služby a technológie pre všetky múzeá a galérie na Slovensku. Informuje o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR na sociálnej sieti, približujúce závery z ďalšieho stretnutia pracovnej skupiny, ktorá sa zaoberá presunom zriaďovateľskej pôsobnosti Múzea SNP.

"Náš zámer je, aby digitalizácia nebola rozčlenená na veľa pracovísk, naopak, chceme ju čo najviac sceliť pod jedno vedenie. Zabezpečením tejto komplexnej činnosti bolo poverené vedenie Slovenskej národnej galérie, ktorá riadi aj ďalšie digitalizačné pracoviská na Slovensku," pripomína rezort.

Múzeum SNP prejde z gescie MK pod správu Ministerstva obrany (MO) SR. O zámere informovali šéfovia oboch rezortov Natália Milanová a Jaroslav Naď (obaja OĽANO) na začiatku mája, organizačno-logistickú prípravu presunu k januáru 2022 rieši pracovná skupina.

Múzeum bude mať aj po delimitácii právnu subjektivitu. V rámci zmien bude vedením digitalizačného centra v Banskej Bystrici poverená Slovenská národná galéria (SNG), Národná expozícia Tragédia slovenských Židov v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau v Osvienčime prejde pod správu Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea holokaustu v Seredi.

Novelu zákona o múzeách a o galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty, ktorý legislatívne upravuje delimitáciu Múzea SNP, posunuli poslanci Národnej rady SR v októbri do druhého čítania.