Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

V diskusii o rodine sa stráca najlepší záujem dieťaťa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Koalícia pre deti je znepokojená, akým smerom sa vyvíja spoločenská debata súvisiaca s nadchádzajúcim referendom.

Bratislava 2. februára (TASR) - Platforma združujúca rozličné mimovládne organizácie, ktoré sa venujú ochrane a napĺňaniu práv detí na Slovensku, Koalícia pre deti, je znepokojená, akým smerom sa vyvíja spoločenská debata súvisiaca s nadchádzajúcim referendom. Jej zástupcovia poukazujú na to, že sa v nej síce operuje najlepším záujmom detí, no tie sa v nej stávajú skôr nástrojom pri presadzovaní názorov dospelých.

"Silnie v nás obava, že v čoraz vyhrotenejších diskusiách sa síce operuje najlepším záujmom dieťaťa, no skutočný záujem detí sa v nich stráca a deti sa stávajú nástrojom pri presadzovaní názorov dospelých," vysvetlila prezidentka Koalície pre deti Dana Rušinová. Ako dodala, prax ukazuje, že nie všetky deti majú to šťastie, aby vyrastali v rodine, ktorá dokáže plniť všetky svoje funkcie a adekvátne sa postarať o svoje deti. Podľa zástupcov Koalície pre deti sú na Slovensku z tohto dôvodu každý deň odňaté približne tri deti z vlastného rodinného prostredia, čo predstavuje okolo 1000 detí ročne. Ich zotrvávanie mimo vlastnej rodiny alebo mimo náhradného rodinného prostredia je stále dlhodobé a trvá priemerne viac ako štyri roky. Napriek relatívne pokrokovej legislatíve sa tak nedarí štátu zabezpečiť právo detí žiť v bezpečí vo vlastnej rodine.

Koalícia preto poukazuje na potrebu prijať všetky dostupné opatrenia na zlepšenie postavenia a ochrany detí v spoločnosti. Podporuje prijatie novely zákona o rodine, ktorá bližšie definuje záujem dieťaťa a napomáha rozvoju a ochrane detí, ako aj urýchlené zriadenie inštitútu Komisára pre deti. "Obraciame sa na všetkých, ktorí do referendovej diskusie vstupujú, aby sa pridŕžali zásad vecnej komunikácie a neprispievali k ďalšiemu rozdeľovaniu spoločnosti. Napätie, ktoré táto atmosféra vyvoláva, negatívne ovplyvňuje predovšetkým deti," apeluje Rušinová.