Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V. Dobiáš: Ľudia sú k ochrane vlastného zdravia ľahostajní

Na snímke Viliam Dobiáš si preberá Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v sociálnej oblasti, najmä v oblasti zdravotníctva počas slávnostného ceremoniálu udeľovania štátnych vyznamenaní v Bratislave v nedeľu 8. mája 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

To, že 55-roční dostávajú porážky, je chyba ich rodičov, ktorí ich od príchodu z pôrodnice neviedli správnym smerom, myslí si Dobiáš.

Bratislava 10. mája (TASR) - Ľudia sú k ochrane vlastného zdravia ľahostajní, myslí si záchranár Viliam Dobiáš, ktorý sa urgentnej medicíne venuje viac než 40 rokov. Čerstvý držiteľ štátneho vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra I. triedy upozorňuje napríklad na riziko civilizačných ochorení spôsobených nesprávnym spôsobom života.

"Ľudia nevedia uvažovať dopredu. To, že budú obézni alebo že sa nestravujú zdravo, alebo že nevedia relaxovať od práce. Rok, dva, tri sa to možno dá znášať, ale ak po desiatich krokoch prídu civilizačné ochorenia, potom už je neskoro sa spamätať a snažiť sa byť svätým. To, že 55-roční dostávajú porážky, je chyba ich rodičov, ktorí ich od príchodu z pôrodnice neviedli správnym smerom," komentoval. Ako podotkol, pri hodnotení má možno skreslený pohľad, lebo ako lekár chodí k tým, ktorí si životným štýlom najviac a najdlhšie škodili.

Povolanie záchranára Dobiáša aj po rokoch baví. "Keď človek robí nejakú prácu s láskou, nie je to práca, je to koníček. A koníčky sa končia len so smrťou človeka, od koníčkov sa neodchádza do dôchodku," skonštatoval. Druhým koníčkom je preňho učenie. „Keď som unavený zo záchranky, idem oddychovať na univerzitu, a keď mi lezú študenti na nervy, tak idem oddychovať do služby na záchranku," opísal.

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vpravo Viliam Dobiáš si preberá Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v sociálnej oblasti, najmä v oblasti zdravotníctva počas slávnostného ceremoniálu udeľovania štátnych vyznamenaní 8. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Štátne vyznamenanie si veľmi cení. "Beriem to tak, že je to ocenenie aj mojej rodiny, ktorá mi neberie energiu, ale dodáva. A je to ocenenie aj pre všetkých ľudí, ktorých som liečil, ktorých som učil a ktorí mi vlastne pomáhali rásť," uviedol po slávnostnom ceremoniáli. Cenu vníma aj ako poctu pre mnohých svojich kolegov, ktorí v mladom veku tragicky zomreli.

Dobiáš vyzdvihol, že prezidentka Zuzana Čaputová má oproti svojim predchodcom "vyššiu citlivosť" pre zdravotníkov. Medzi ocenenými ich zastupovali aj detský kardiológ Jozef Mašura, onkológ a vedec Michal Mego či zdravotná sestra Margita Kosturíková, ktorá napriek podlomenému zdraviu bojovala počas pandémie v prvej línii a napokon podľahla ochoreniu COVID-19. Celkovo ocenila hlava štátu 25 osobností, z toho šesť in memoriam.