Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V Domove sociálnych služieb v Sabinove trávi sviatky asi 70 klientov

Vianočné sviatky v Domove sociálnych služieb v Sabinove, ktorý sa stará o klientov so zdravotným postihnutím, strávi okolo 70 ľudí.

Sabinov 24. decembra (TASR) – Vianočné sviatky v Domove sociálnych služieb v Sabinove, ktorý sa stará o klientov so zdravotným postihnutím, strávi okolo 70 ľudí. Za sviatočným stolom bude aj tento rok spolu s nimi sedieť riaditeľka Anna Homzová.

"Príprava na Vianoce sa u nás v domove začína už niekedy septembri. Sviatky v podstate odštartuje príchodom Mikuláša, dokedy je pripravená výzdoba, ale aj potom máme plné ruky práce s pečením perníkov, balením darčekov a všetko, čo k tomu patrí, ako napríklad nácvik programu," uviedla riaditeľka.

Vysvetlila, že všetky tieto aktivity sa robia v rámci terapií, zameriavajú sa na výrobu ozdôb v priestoroch domova či stolovanie. Homzová dodala, že intenzívne cítia, keď im niekto dá pocítiť, že sú potrební.

Niektorí klienti strávia sviatky doma so svojimi príbuznými, iných prídu počas Vianoc známi navštíviť, ale väčšina zostáva v zariadení.

"V týchto nových priestoroch, do ktorých sme sa presťahovali pred tromi rokmi, máme možnosť sedieť všetci spolu za jedným stolom. Je to obrovská rodina pri spoločnej večeri, kde nesmie nič chýbať," hovorí riaditeľka. Doplnila, že klasicky večeru začínajú oblátkami a medom, potom nasleduje kapustnica, makové pupáčiky, zemiakový šalát a ryba.

"Na sviatočný stôl patrí aj ovocie a zákusky. Čo sa týka cukroviniek, okrem krémových zákuskov si vždy pochutíme na klasických kysnutých koláčoch," hovorí Homzová.

Spomína si, že vlani z nich ponúkli aj folkloristov z obce Petrovany, kde sídlilo zariadenie do roku 2010. Z obyvateľmi tejto obce udržujú aj naďalej priateľské vzťahy a počas minulých Vianoc im prišli zaspievať.

Riaditeľka Anna Homzová bude tento rok večerať spolu s klientmi už po jedenásty raz. Tvrdí, že v zariadení na Štedrý deň trávi asi tri hodiny a vždy sa na to veľmi teší, hlavne na rozdávanie darčekov.

"Pre nich je tá radosť nielen v tom, že im dáme balíček do ruky, ale že spolu s nimi si ten darček rozbalíme, vyskúšame, pozrieme a prežívame tú radosť spoločne," hovorí riaditeľka.

V Domove sociálnych služieb Sabinov je umiestnených 92 klientov s rôznym zdravotným postihnutím, najčastejšie ide o kombinované postihy.