Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

V doplňujúcich voľbách uspeli zväčša nezávislí kandidáti na starostov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najviac hlasov (2098) bolo zaevidovaných v Bernolákove (okres Senec), kde si obyvatelia volili starostu z troch kandidátov.

Bratislava 24. marca (TASR) – V sobotňajších (19. 3.) doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy obcí sa z kandidátov na starostov darilo najviac uchádzačom z radov nezávislých. Z desiatich možných postov šéfov samospráv získali kandidáti bez politickej príslušnosti sedem. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR, približujúci podrobnosti sobotňajších volieb.

Z tabuľky na stránke ŠÚ vyplýva, že za starostu zvolili tiež kandidáta KDH, nominanta Smeru-SD a uchádzača, ktorý kandidoval s podporou strán SaS, Sme rodina a Dobrá voľba.

"Z celkovo piatich zvolených poslancov obecných zastupiteľstiev boli úspešnými kandidátmi po dvoch nominanti SNS a Smeru-SD, v jednom prípade zvolili kandidáta strany Hlas-SD,"
dodáva hovorkyňa ŠÚ Jana Morháčová.

Na sobotňajších doplnkových komunálnych voľbách sa zúčastnilo 35,4 percenta oprávnených voličov. "Najvyššiu účasť, takmer 90-percentnú, zaznamenali v obci Liptovské Beharovce v okres Liptovský Mikuláš. V ďalšej liptovskej obci Vavrišovo bola, naopak, najnižšia účasť – právo voliť využilo len 3,44 percenta oprávnených hlasovať," informovala Morháčová.

Priblížila tiež, že najviac hlasov (2098) bolo zaevidovaných v Bernolákove (okres Senec), kde si obyvatelia volili starostu z troch kandidátov. Najmenej obálok (19) odovzdali hlasujúci vo Vavrišove (okres Liptovský Mikuláš).

"Najtesnejší výsledok pri obsadení poslaneckého mandátu bol v Brvništi v okrese Považská Bystrica, o zvolení rozhodli tri hlasy. Vo voľbe starostov bolo najvyrovnanejšie súperenie v Liptovských Beharovciach, kde zvolená starostka získala o štyri hlasy viac ako kandidát na druhom mieste," oznámila hovorkyňa ŠÚ.

Starostu si občania volili v obciach Bernolákovo, Liptovské Beharovce, Brezany, Selce, Mokrá Lúka, Jastrabie nad Topľou, Drienovec, Štitáre, Košťany nad Turcom a Seľany. Poslanca obecného zastupiteľstva vyberali v obciach Vavrišovo, Braväcovo, Kecerovský Lipovec, Brvnište a Čifáre.

Na spracovaní výsledkov sa v sobotu podieľalo 67 pracovníkov Štatistického úradu SR, ktorí pracovali spolu v 20 sumarizačných útvaroch.

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Voľby sa tiež zopakujú, ak ich vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné. V marcovom termíne sa pôvodne mali doplňujúce voľby konať v 29 samosprávach. V 14 z nich sa však neodohrali, keďže v nich nemal nikto záujem kandidovať.