Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V e-službe dočasného útočiska pribudla nová funkcionalita

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort vnútra vysvetlil, že aktuálne údaje na doklade o tolerovanom pobyte v súlade s informačným systémom cudzineckej polície sú dôležité napríklad pri uzatváraní pracovnej zmluvy.

Bratislava 9. júna (TASR) - Doklad o udelení dočasného útočiska v rámci bezplatnej elektronickej služby už možno vytlačiť aj vo formáte, v akom ho vydáva cudzinecká polícia. TASR o tom informoval tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Odídenci, teda štátni príslušníci tretej krajiny s dočasným útočiskom na území SR, ktorí sa počas tolerovaného pobytu presťahujú napríklad pre prácu či zmene ubytovania, tak môžu podľa slov rezortu získať doklad s aktuálnymi údajmi o adrese, na ktorej sa zdržiavajú.

Rezort vysvetlil, že aktuálne údaje na doklade o tolerovanom pobyte v súlade s informačným systémom cudzineckej polície sú dôležité napríklad pri uzatváraní zmluvy o ubytovaní či pracovnej zmluvy. "Prístup k elektronickej službe je možný naskenovaním QR kódu v dolnej časti dokladu," uviedol s tým, že využiť možno aj web rezortu (https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/main/zivotne-situacie/Cudzinci/Overenie-platnosti-potvrdenia).

Používateľ následne podľa slov rezortu zadá identifikátor uvedený v spodnej časti dokladu a pridelené rodné číslo cudzinca, ktoré je tiež súčasťou dokladu. "Pred tlačou treba zvoliť príkaz 'ZOBRAZIŤ V PDF' a následne vytlačiť," vysvetlilo ministerstvo.

Služba má byť k dispozícii v ukrajinskom, slovenskom i anglickom jazyku. Rezort pripomenul, že odídenci v súčasnosti hlásia zmenu adresy svojho pobytu obciam a mestám.