Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

V. Hiadlovský: Je dôležité venovať otázkam bezpečnosti na VŠ pozornosť

Na snímke Vladimír Hiadlovský. Foto: TASR Dušan Hein

Na základe bezpečnostných auditov pre vybrané budovy slovenských VŠ by sa mala podľa jeho slov dosiahnuť porovnateľne vyššia bezpečnosť vysokoškolského prostredia.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Je dôležité venovať otázkam všeobecnej bezpečnosti na univerzitách zvýšenú pozornosť. To sa aktuálne na slovenských vysokých školách (VŠ) v spolupráci s Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR a Ministerstvom vnútra SR realizuje. Pre TASR to uviedol prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Vladimír Hiadlovský.

"Univerzity vždy patrili k inštitúciám, ktoré boli otvorené jednak svojou názorovou šírkou, jednak svojím vzťahom k verejnosti. Nie je žiadúce ani zo strany štátu, ani zo strany samotných VŠ premeniť svoje budovy na pevnosti. Na druhej strane je veľmi dôležité, aby sa otázkam všeobecnej bezpečnosti venovala zvýšená pozornosť," poznamenal prezident SRK.

Na základe bezpečnostných auditov pre vybrané budovy slovenských VŠ by sa mala podľa jeho slov dosiahnuť porovnateľne vyššia bezpečnosť vysokoškolského prostredia. Pomôcť majú aj bezpečnostné školenia pre zamestnancov. "V rámci dostupných finančných možností budú VŠ určite realizovať viaceré bezpečnostné opatrenia," dodal Hiadlovský.

Na VŠ sa majú zrealizovať bezpečnostné audity. Finančné prostriedky im na to poskytne MŠVVaM. Verejné VŠ dostanú celkovo jeden milión eur, pre súkromné vysoké školy a Slovenskú zdravotnícku univerzitu je vyčlenených 70.000 eur. Financie budú rozdelené podľa veľkosti škôl a využiť ich možno aj na iné bezpečnostné opatrenia.