Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

V. Hiadlovský sa ujal funkcie prezidenta SRK

Na archívnej snímke rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský. Foto: TASR Dušan Hein

Hiadlovský je členom SRK od roku 2014, keď bol vymenovaný prezidentom SR za rektora UMB v Banskej Bystrici. Predtým zastával funkciu dekana Ekonomickej fakulty UMB.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Funkcie prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) sa v utorok (22. 8.) ujal Vladimír Hiadlovský, rektor Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Za priority považuje modernú vysokoškolskú infraštruktúru a atraktívne vysokoškolské vzdelávanie, záujem o študenta i podporu zamestnancov. Deklaruje užšiu spoluprácu študentov, akademických senátov, zamestnancov i zamestnávateľov. Zasadzovať sa chce tiež o obhajovanie požiadaviek vysokých škôl v spoločnosti.

"Musíme presviedčať spoločnosť, že na Slovensku máme kvalitné vysoké školy, na ktorých pracujú kvalitné tímy a jednotlivci. Výsledkom našich aktivít musí byť aj posilnenie reputácie vysokých škôl doma a v zahraničí," zdôrazňuje Hiadlovský.

Pripomína, že ide o náročné obdobie, v ktorom vysoké školy pokračujú v implementácii náročných reforiem, novelizácie vysokoškolského zákona, míľnikov Plánu obnovy a odolnosti SR, ale aj viacerých vládnych vízií a stratégií. V procese schvaľovania je nový dlhodobý zámer vo vzdelávacej, výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti pre oblasť vysokých škôl.

SRK dlhodobo upozorňuje, že vysoké školy sú kľúčové pre hospodársky rast Slovenska i zlepšenie spoločenskej klímy. Dlhodobé podfinancovanie vysokoškolskej infraštruktúry, vzdelávania, vedy, výskumu či umenia má pritom negatívny dosah na konkurencieschopnosť krajiny. Zabúdať netreba ani na to, že vysoké školy vychovávajú kvalifikovanú pracovnú silu schopnú kritického a nezávislého myslenia a podporujú sociálnu mobilitu jednotlivcov. Štáty, ktoré dlhodobo investujú do vzdelávania, sú podľa SRK prosperujúcejšie, bohatšie a vitálnejšie.

"Znižovanie verejných výdavkov na vysoké školy je krátkodobým riešením aktuálneho rozpočtového roka. Štát síce dosiahne tento cieľ a často sa k nemu opakovane vracia, ale negatívne dôsledky pre občanov sú dlhodobé," konštatuje Hiadlovský s tým, že investície do vysokého školstva prinášajú štátnej pokladnici z dlhodobého hľadiska vysokú návratnosť. Financovanie vysokého školstva z verejných zdrojov je preto podľa neho výhodné, a to aj za cenu zvýšenia deficitu štátneho rozpočtu.

Hiadlovský je členom SRK od roku 2014, keď bol vymenovaný prezidentom SR za rektora UMB v Banskej Bystrici. Predtým zastával funkciu dekana Ekonomickej fakulty UMB.