Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V hniezdach tatranských dravých vtákov našli aj srnčatá

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Chavko

Počas kontrol hniezd sa okrem množstva a druhu potravy v nich kontroluje aj zdravotný stav mláďat či stabilita hniezd, aktivita ochranárov je spojená aj s krúžkovaním mláďat.

Vysoké Tatry 5. júla (TASR) - Kontrola hniezd vybraných párov orlov tatranských spojená s krúžkovaním mláďat, ktorú v týchto dňoch vykonávajú pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP), preukázala, že tatranské dravé vtáky sa okrem hrabošov a rôznych druhov vtákov živia i srnčatami. Ako ďalej ochranári informujú na sociálnej sieti, z pohľadu dravcov považujú tento rok za "pomerne úspešný".

"Tento rok sa na kontrolovaných hniezdach mladé dravce podľa všetkého hostili hrabošmi, rôznymi druhmi vtákov, do jedálnička rodičia nezabudli pridať ani vretenice, kuny, mladé líšky, zajace a srnčatá," priblížili ochranári s tým, že väčšie úlovky nachádzajú orly skalnaté na čerstvo pokosených lúkach, kde zvieratá zahynuli počas poľnohospodárskych prác.

Počas kontrol hniezd sa okrem množstva a druhu potravy v nich kontroluje aj zdravotný stav mláďat či stabilita hniezd, aktivita ochranárov je spojená aj s krúžkovaním mláďat. Na nohu pri ňom dostanú farebný odčítavací krúžok s nezameniteľnou číselnou kombináciou. "Vďaka nej bude možné za dobrých pozorovacích podmienok krúžky identifikovať s pomocou ďalekohľadu alebo fotopascí umiestnených pri uhynutých zvieratách," ozrejmil TANAP.

Ako doplnil, mláďatá tatranských dravých vtákov postupne opúšťajú svoje hniezda. Mladé sokoly sťahovavé už rodičia len dokrmujú, mláďatá sokolov myšiarov, myšiakov a jastrabov sa na svoj prvý let chystajú, o pár týždňov bude možné pozorovať aj tohtoročných odchovancov orlov skalných, orlov krikľavých a včelárov lesných.