Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V Holandsku po 81 rokoch pochovali ostatky československých letcov

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Na smútočnom obrade na vojenskom cintoríne Bergen op Zoom sa zúčastnil aj minister obrany SR Jaroslav Naď.

Amsterdam/Bratislava 23. júna (TASR) - V Holandsku vo štvrtok so všetkými vojenskými poctami pochovali ostatky československých letcov, ktorí počas druhej svetovej vojny bojovali v britskom Kráľovskom letectve. Na smútočnom obrade na vojenskom cintoríne Bergen op Zoom sa zúčastnil aj minister obrany SR Jaroslav Naď. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Verím, že príbeh tejto posádky bude natrvalo žiť v našej historickej pamäti a pre pokračovateľov ich odkazu slúžiacich v radoch českých a slovenských ozbrojených síl bude naďalej žiarivým príkladom patriotizmu, heroizmu a vojenských cností," povedal minister Naď. Pri tejto príležitosti poďakoval holandským občanom a úradom, bez ktorých úsilia by sa životný príbeh pätice československých letcov nemohol definitívne uzavrieť.

"Aj táto neľahká doba si vyžaduje, aby sme s našimi spojencami boli pripravení rozhodnými činmi reagovať na akékoľvek prejavy všetkých druhov totality a brániť sa pred každým nepriateľom," doplnil minister.

Bombardér typu Vickers Wellington Mk. IC T2990 s posádkou z 311. československej bombardovacej perute britského Kráľovského letectva bol zostrelený v skorých ranných hodinách 23. júna 1941 pri holandskej obci Nieuwe Niedorp. Lietadlo zostrelil nemecký nočný stíhač, keď sa britský stroj vracal z bombardovacieho náletu na nemecké mesto Brémy. Jediným preživším členom posádky bol veliteľ lietadla Vilém Bufka, ktorého Nemci zajali. V nemeckom zajatí sa dožil konca vojny. Nezvestní členovia posádky Alois Rozum, Leonhard Smrček, Vilém Konštacký, Jan Hejna a Karel Valach patrili medzi vojnových letcov, ktorí doposiaľ nemali dôstojné miesto posledného odpočinku. Ich telesné pozostatky sa našli až pri minuloročnom skúmaní trosiek zostreleného bombardéra.