Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V. Hřích: Potvrdilo sa to, čo signalizovali prieskumy

Na snímke imobilný volič vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do mobilnej volebnej schránky z auta pred volebnou miestnosťou počas 1. kola prezidentských volieb 16. marca 2019 v obci Drietoma. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Hlavne ku koncu kampane sa podľa slov sociológa vyostril názorový súboj a vyhradzovanie sa medzi nimi a kandidátmi, ktorí napokon postúpili do druhého kola.

Bratislava 17. marca (TASR) - Štvrtina alebo tretina voličov neúspešných kandidátov sa prezidentských volieb v druhom kole nezúčastní. Predpokladá to sociológ z prieskumnej agentúry AKO Václav Hřích. Výsledky podľa neho potvrdili to, čo signalizovali prieskumy, a to dominanciu Zuzany Čaputovej. Doplnil, že sa ukázal aj vplyv Štefana Harabina a Mariana Kotlebu na voliča.

"Práve to, ako sa zachovajú voliči tých zvyšných kandidátov bude rozhodujúce," povedal s tým, že okolo 40 percent voličov nebude mať v druhom kole svojho kandidáta. Otázne je podľa neho aj to, ako sa zachovajú voliči Kotlebu a Harabina.

Hlavne ku koncu kampane sa podľa jeho slov vyostril názorový súboj a vyhradzovanie sa medzi nimi a kandidátmi, ktorí napokon postúpili do druhého kola. Ich voliči sa budú podľa jeho názoru v ďalšom kole rozhodovať na základe toho, či u nich vyhrá odpor k Európskej únii, alebo odpor k liberálnejším hodnotám. Poukázal na to, že podobne sa môžu zachovať aj v budúcnosti pri voľbe politických strán.

Na neúspechu Bélu Bugára (Most-Híd) sa mohlo podľa jeho názoru podpísať aj to, že v porovnaní s inými kandidátmi nemal takú výraznú kampaň. Poukázal na prieskumy, z ktorých vyplýva, že Bugára nevolili najmä mladší občania maďarskej národnosti. To podľa neho môže znamenať, že už nepociťujú potrebu voliť podľa národnosti, ale zvažujú iné hodnoty kandidátov. Doplnil, že aj tento jav sa môže zopakovať pri voľbe politických strán v budúcnosti.

"Videli sme, že časť voličov Smeru-SD napríklad volila pána Harabina," doplnil na margo vládnej strany, ktorá podporila Maroša Šefčoviča. Ten sa ich bude musieť pokúsiť v druhom kole získať späť. Na výsledku sa mohli podľa Hřícha odraziť aj udalosti uplynulého roka.

Myslí si, že dominancia Čaputovej sa prejaví aj v druhom kole, kde odhaduje pomer hlasov voličov pre kandidátov šesť ku štyrom.

Víťazkou prvého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová. Do druhého kola ide s Marošom Šefčovičom. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Čaputová v prvom kole získala 40,57 percenta hlasov, Šefčovič dostal od voličov 18,66 percenta hlasov.