Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V jesenných voľbách môžu voliť aj cudzinci

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Občania SR sa pred hlasovaním preukazujú občianskym preukazom. Treba si skontrolovať aj jeho platnosť.

Bratislava 6. septembra (TASR) - V jesenných spojených voľbách môžu hlasovať nielen občania SR, ale aj cudzinci. Podmienkou je plnoletosť a trvalý pobyt v danej obci, respektíve v obci, ktorá patrí do územia samosprávneho kraja. Voliť sa dá iba v mieste trvalého pobytu.

Cudzinci sa volebnej komisii musia podľa zákona preukázať dokladom o pobyte pre cudzinca. Občania SR sa pred hlasovaním preukazujú občianskym preukazom. Treba si skontrolovať aj jeho platnosť.

"V prípade, že si volič v čase konania volieb do orgánov územnej samosprávy vybavuje občiansky preukaz z dôvodu uplynutia doby platnosti občianskeho preukazu alebo z dôvodu nesprávnych alebo neplatných údajov tvoriacich jeho obsah, vo volebnej miestnosti sa môže preukázať žiadosťou o vydanie občianskeho preukazu alebo potvrdením o občianskom preukaze vydaným príslušným orgánom Policajného zboru," priblížili pre TASR z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Voľby do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia 29. októbra. Hoci ide o spojené voľby, volič ich bude odlišovať farebne. Po hlasovaní vloží lístky do obálky a schránky s farbou, ktorá prislúcha konkrétnym voľbám. Komunálne voľby budú mať bielu farbu, voľby do vyšších územných celkov (VÚC) modrú farbu.