Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Karáčoniho paláci má vzniknúť MŠ pre deti štátnych zamestnancov

Na snímke budova Karáčoniho paláca v Bratislave 14. septembra 2020. Foto: TASR Jaroslav Novák

Škôlka má byť zaradené do siete školských zariadení, časť nákladov tak má byť financovaná z podielových daní.

Bratislava 24. novembra (TASR) – V zrekonštruovanej budove Karáčoniho paláca na Štefánikovej ulici v susedstve Prezidentského paláca v Bratislave by mala vzniknúť materská škola (MŠ) pre deti štátnych zamestnancov. Zámer projektu, na ktorý chce Úrad vlády (ÚV) SR ako predkladateľ návrhu čerpať aj prostriedky z plánu obnovy, v stredu schválil kabinet.

Podľa spresnení v materiáli budú po dokončení obnovy v priestore paláca na prvom a druhom nadzemnom podlaží umiestnené deti predškolského veku a na treťom nadzemnom podlaží sa zachovajú kancelárske priestory. Kvalifikovaný odhad celkových nákladov tejto rekonštrukcie je vyrátaný na 2,8 milióna eur, ďalších do 250.000 eur bude potrebných na inžiniering a stavebný dozor. Plánuje sa tiež výstavba nových objektov na terase (kuchyňa s jedálňou, obnova oporného múra, schodov a podobne). Úrad vlády prízvukuje, že výška investície je len orientačná.

Škôlka by mala mať päť tried s kapacitou približne 120 detí rodičov pracujúcich na ministerstvách, ale napríklad aj v prezidentskej kancelárii, na Úrade vlády SR či v Národnej banke Slovenska. "Benefit mladým štátnym zamestnancom bude stabilizujúcim faktorom na udržanie šikovných mladých ľudí vo verejnej správe," vysvetľuje význam projektu ÚV.

Škôlka má byť zaradené do siete školských zariadení, časť nákladov tak má byť financovaná z podielových daní.