Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V karanténe v Gabčíkove sa nachádza 55 zahraničných študentov

Na snímke ubytovňa v Gabčíkove, ktorá slúži ako karanténa pre ľudí ktorí prišli zo zahraničia kvôli vírusu Covid 19. Foto: TASR - Martin Baumann

V priestoroch ubytovacieho zariadenia v Gabčíkove sa nachádzajú študenti z rôznych krajín, najmä však z Ukrajiny a zo Srbska, ale tiež z Francúzska či Tanzánie.

Bratislava 10. septembra (TASR) – V ubytovacom zariadení Slovenskej technickej univerzity (STU) v Gabčíkove, ktoré slúži ako karanténne centrum pre študentov, ktorí prídu na Slovensko z rizikových krajín, sa nachádza 55 zahraničných študentov. Vo štvrtok sa plánuje príchod ďalšej skupiny študentov, malo by ich byť okolo 50. Pre TASR to potvrdil hovorca STU v Bratislave Fedor Blaščák.

V priestoroch ubytovacieho zariadenia v Gabčíkove sa nachádzajú študenti z rôznych krajín, najmä však z Ukrajiny a zo Srbska, ale tiež z Francúzska či Tanzánie. "Možnosť prekonať povinnú izoláciu v Gabčíkove je otvorená aj pre študentov z iných slovenských univerzít, spolupracujeme pritom s Univerzitou Komenského v Bratislave, Žilinskou univerzitou v Žiline, Univerzitou sv. Cyrila a Metoda v Trnave a Trnavskou univerzitou v Trnave," priblížil Blaščák.

"Študenti majú k dispozícii všetko, čo potrebujú. Okrem ubytovania a stravy sme zariadenie najnovšie vybavili silným internetovým pripojením s bezplatnou wifi sieťou," poznamenal hovorca STU. Prvé odbery vzoriek na testovanie sú plánované na nedeľu 13. septembra. V prípade negatívnych výsledkov sa budú môcť študenti ďalej ubytovať na internátoch.  

Karanténne centrum v Gabčíkove funguje od pondelka 7. septembra. "Študenti sú povinní stráviť v Gabčíkove povinnú izoláciu v trvaní aspoň päť dní, počas ktorých sa zaregistrujú na stránke www.korona.gov.sk a po získaní takzvaného COVID Passu následne absolvujú povinný PCR test," uvádza sa na webe STU. Náklady na ubytovanie a stravu v Gabčíkove si študenti hradia z vlastných zdrojov. STU dodala, že financie na PCR test pre študentov s COVID Passom uhradí ministerstvo školstva.