Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V. Karas chce predložiť reformu trestného práva v januári na vládu

Na snímke minister spravodlivosti SR Viliam Karas počas 114. schôdze vlády SR v Bratislave 2. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Materiál chce na vládu predložiť tak, aby bolo možné o reforme rokovať v prvom čítaní už na prvej budúcoročnej parlamentnej schôdzi.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Minister spravodlivosti Viliam Karas chce predložiť pripravovanú reformu trestného práva na rokovanie vlády v prvej polovici januára. Avizoval to po pondelkovom rokovaní s vedúcimi predstaviteľmi Najvyššieho súdu SR, Najvyššieho správneho súdu SR, Generálnej prokuratúry SR a Slovenskej advokátskej komory. TASR informácie poskytlo tlačové oddelenie Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

"Mojím cieľom je pripraviť kvalitnú reformu trestného práva, na ktorej bude čo najširšia odborná zhoda. Tento postup považujem za lepší ako parciálne novelizácie cez poslanecké návrhy, ktorých problematika môže byť riešená komplexne v rámci jedného, vyváženého materiálu," uviedol po stretnutí Karas. Materiál chce na vládu predložiť tak, aby bolo možné o reforme rokovať v prvom čítaní už na prvej budúcoročnej parlamentnej schôdzi. Podľa ministerstva dostal od účastníkov stretnutia pozitívnu spätnú väzbu a prísľub plného zapojenia odborných kapacít pri vyhodnocovaní pripomienok.

"Konštatujeme, že slovenská trestná politika je v súčasnosti deformovaná neprimerane vysokými trestnými sadzbami, ktoré sa pri niektorých skutkových podstatách vymykajú európskym zvyklostiam," uviedli v spoločnom vyhlásení predstavitelia Najvyššieho súdu SR, Generálnej prokuratúry SR a Slovenskej advokátskej komory. Sú presvedčení, že pripravovaná legislatíva môže byť dobrou šancou na posun slovenského trestného práva viac smerom k osvedčeným princípom európskej právnej tradície.

Poukázali aj na potrebu pokračovania v humanizácii podmienok výkonu trestu odňatia slobody a výkonu väzby. "Aj v tejto oblasti vítame všetky snahy smerujúce k približovaniu sa k štandardom vo vyspelých európskych demokraciách," doplnili vo vyhlásení. Zároveň vyjadrili želanie, aby sa zásadné zmeny v trestnej politike prijímali na základe čo najširšieho odborného konsenzu a pri súčasnom rešpektovaní pravidiel riadneho legislatívneho procesu.