Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V. Karas: Ministerstvo nezvládalo prípravu implementácie súdnej mapy

Na snímke minister spravodlivosti SR Viliam Karas počas 119. schôdze vlády SR 23. novembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Počas svojho doterajšieho pôsobenia na pozícii šéfa rezortu spravodlivosti pozitívne vníma zapojenie všetkých odborných zložiek naprieč justíciou do spolupráce.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR nezvládalo prípravu implementácie novej súdnej mapy. Aj preto bolo pod krízovým dohľadom plánu obnovy. V rozhovore pre TASR to uviedol dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas. Posun účinnosti novej súdnej mapy o päť mesiacov preto považoval za nevyhnutnosť.

"Boli sme pod krízovým dohľadom plánu obnovy. Bolo riziko ohrozenia čerpania míľnikov. Mali sme na MS SR dohľad zo sekcie plánu obnovy, pretože ministerstvo nezvládalo prípravu implementácie súdnej mapy," zdôraznil Karas. Vyhlásil, že v prípade päťmesačného posunu účinnosti súdnej mapy vníma podporu odbornej verejnosti.

"Považujem za veľký úspech, ako rýchlo sa podarilo dohodnúť na posune účinnosti, ale tiež, že sme nemuseli radikálne meniť reformu tak, ako bola schválená v Národnej rade SR. Aj keď úprav a návrhov bolo mnoho, a boli by možno aj pozitívne," dodal s tým, že vzhľadom na krátkosť času a riziko ohrozenia čerpania míľnikov ich nebolo možné realizovať.

Počas svojho doterajšieho pôsobenia na pozícii šéfa rezortu spravodlivosti pozitívne vníma zapojenie všetkých odborných zložiek naprieč justíciou do spolupráce. "Nemyslím tým len akademickú obec, ale aj spoluprácu so súdmi, či už Najvyšším súdom, Najvyšším správnym súdom, Generálnou prokuratúrou, ministerstvom vnútra a policajným prezídiom," dodal. Hovorí o kvalitných návrhoch týchto subjektov na zlepšenie trestnej politiky štátu.

Začiatok účinnosti novej súdnej mapy bol posunutý na jún 2023. Cieľom reformy je okrem iného zvýšenie efektivity výkonu súdnej moci a zabezpečenie špecializácie sudcov na hlavné agendy. Počíta aj s úpravou niektorých obvodov okresných súdov a agend, ktorými sa majú zaoberať krajské súdy. Tiež so vznikom troch správnych súdov v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.