Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V. Karas otvoril spoločne so sudcami justičný rok 2023

Na snímke dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas počas rokovania 78. schôdze parlamentu 20. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Cieľom podujatia, ktoré sa uskutočnilo po prvý raz v histórii SR, bolo vyjadrenie vďačnosti a úcty k poslaniu justície a k práci v nej.

Bratislava 31. januára (TASR) – V priestoroch historickej budovy parlamentu na Župnom námestí v Bratislave sa v utorok uskutočnilo slávnostné otvorenie justičného roka 2023. Otvorili ho dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas, predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta a šéf Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR Pavol Naď. TASR o tom v mene organizátorov informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Žijeme dobu veľmi rýchlu, poznačenú neistotou a neustálymi zmenami. O to väčšou je výzva pre sudcov, aby aj v týchto podmienkach nezávisle od akýchkoľvek tlakov či záujmov nachádzali v rámci ústavných a zákonných limitov spravodlivosť, a mali vždy na pamäti ultimatívny cieľ, ktorým je ochrana a zachovanie ľudskej dôstojnosti každého človeka," povedal Karas. Cieľom podujatia, ktoré sa uskutočnilo po prvý raz v histórii SR, bolo vyjadrenie vďačnosti a úcty k poslaniu justície a k práci v nej.

"Našou ambíciou by malo byť cez spoluprácu, od okresných, krajských až po súdy najvyššie, smerovať k modernému, efektívnemu a nezávislému súdnictvu, ktoré prináša spravodlivé a predvídateľné rozhodnutia a požíva dôveru verejnosti," dodal šéf NS SR Šikuta.

Myšlienku zorganizovať toto podujatie privítal aj predseda NSS SR Naď. "Jeho cieľom, ako je to aj v prípade podobných podujatí v iných krajinách či na medzinárodných súdoch, by malo byť poukázať na mimoriadnu dôležitosť nezávislých a nestranných súdov pre demokratickú spoločnosť založenú na úcte k právu a ľudským právam," podotkol.

Na podujatí sa zúčastnili aj sudcovia Ústavného súdu SR na čele s jeho predsedom Ivanom Fiačanom. "Vo svojom príhovore pripomenul významnú úlohu ústavného súdu a všeobecných súdov v 30-ročnej histórii nášho demokratického a právneho štátu a dôležitosť odborných diskusií týkajúcich sa justície," priblížila hovorkyňa Ústavného súdu SR Martina Ferencová.

Slávnostné podujatie organizovali Ministerstvo spravodlivosti SR, NS SR a NSS SR. Važanová priblížila, že pozvanie prijali aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO), predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, predsedovia okresných a krajských súdov a ďalší predstavitelia z justičnej a akademickej obce.