Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Karas pozastavil legislatívu k trestnej zodpovednosti šéfov nemocníc

Na archívnej snímke dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Minister navrhol Lekárskemu odborovému združeniu (LOZ) namiesto zavedenia trestnoprávnej zodpovednosti administratívne trestanie šéfov nemocníc cez správne delikty.

Bratislava 28. marca (TASR) - Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas pozastavil legislatívny proces týkajúci sa trestania riaditeľov nemocníc za úmyselné porušenie povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov. Médiám to uviedol po utorkovom rokovaní vlády.

Minister navrhol Lekárskemu odborovému združeniu (LOZ) namiesto zavedenia trestnoprávnej zodpovednosti administratívne trestanie šéfov nemocníc cez správne delikty. "Jasne by sa nastavili normatívy a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by vykonával pravidelné inšpekcie," zdôraznil.

Odborári podľa jeho slov trvajú na zavedení trestnoprávneho postihovania štatutárov nemocníc za úmyselné porušenie povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov. "Som stále otvorený spolu so štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva si s nimi sadnúť," dodal Karas.

Šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský pre TASR uviedol, že o pozastavení legislatívneho procesu nevedeli. "Očakávame, že od ministra spravodlivosti dostaneme bližšie vysvetlenie k dôvodom zastavenia legislatívneho procesu k trestnoprávnej zodpovednosti vedení nemocníc a predstaví verejnosti, ako inak chce garantovať bezpečnosť pacientom," skonštatoval.

Lekárski odborári sú podľa jeho slov presvedčení, že pacienti si zaslúžia ochranu bezpečnosti aj v nemocniciach. "Vedenie nemocnice musí mať aj osobnú zodpovednosť, ak svojím rozhodnutím ohrozuje zdravie a životy pacientov vedomým nedodržiavaním bezpečnostných noriem," podotkol. Poukázal, že dohoda k trestnoprávnej zodpovednosti vznikla na ministerstve spravodlivosti a pripomienkovali ho ministerstvo zdravotníctva aj právne oddelenie na úrade vlády.

Visolajský tvrdí, že dočasne poverený premiér Eduard Heger ignoruje ich snahu o stretnutie. "Je veľmi zlou vizitkou vlády, ministrov aj ministerstiev, ak dva roky hovoria o dialógu a diskusii za stolom, následne vznikne bilaterálna vzájomná dohoda, ktorá po podpise začne byť spochybňovaná a jednostranne zrušená," doplnil. Verí, že príchodom nového štátneho tajomníka Michala Palkoviča sa rozbehnú intenzívne kroky k napĺňaniu memoranda.

Na základe memoranda o zlepšení systému zdravotníctva medzi vládou SR a LOZ bolo navrhnuté zavedenie nového trestného činu ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti. Trestný čin má spočívať v úmyselnom porušení povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov.