Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Svedok Ivan B. si nepamätá záujemcu o kúpu televízie Markízy

Na snímke obžalovaný Marian K. počas hlavného pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave, 3. decembra 2019. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ivan B. mal údajne od roku 1998 vymáhať peniaze v mene Mečiara a vydávať sa za jeho priateľa a vysokého predstaviteľa Slovenskej informačnej služby (SIS).

Bratislava 3. decembra (TASR) – Bývalý štátny úradník Ivan B., ktorý vypovedal v utorok ako svedok pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, si nespomína na skutočného záujemcu o kúpu Markízy v čase urovnávania sporu s Gamatexom. Hrozbu prechodu licencie vylúčil. Svedok mal koncom 90. rokov kúpiť podiel Sylvie Klaus-Volzovej v televízii.

„Tam bolo kopu iných vysoko postavených záujemcov, len bol jeden problém, všetci to chceli zadarmo,“ uviedol svedok. Tvrdil, že investori sa začali spätne ozývať, až sa Markíza ohodnotila. Na skutočného záujemcu, ktorý by mal o televíziu záujem, si nespomína. Neodpovedal ani viaceré otázky o prevode podielu Klaus-Volzovej.

Obhajoba dlhodobo tvrdí, že suma 80 miliónov korún plus dodatočných 30 nebola skutočnou cenou televízie. Preto sa mali vymyslieť sporné zmenky. Dokazovať to má podľa obžalovaného Mariana K. existencia investorov, ktorí za ňu v tom čase ponúkali stovky miliónov korún.

Spôsob, akým sa spor vyrovná, a to zmenky, mal podľa Mariana K. a Pavla R. vymyslieť neskôr zavraždený advokát Ernest Valko. S tým bol svedok Ivan B. podľa vlastných slov dobrý kamarát, avšak na podobnú skutočnosť si nespomína. Neskôr dodal, že sa o takýchto veciach s Valkom nerozprával. Valkova vdova Oľga má vypovedať na súde v stredu.

Ivan B. tiež počas výpovede uviedol, že sa poznal aj so zavraždeným mafiánom Petrom Čongrádym. Mariana K. označil v spore ako jeho „dvojku“. Splnomocnenec Markízy Daniel Lipšic sa pýtal, ako to myslel, na čo svedok uviedol: „Podľa toho, aké bolo rozvrstvenie sýkorovcov, tak bol dvojka.“



Ivan B. bol v minulosti súdený za vydieranie aj Mariana K., od ktorého chcel päť miliónov korún. Tie Marian K. podľa vlastných slov zaplatil. Na otázku, či bol za tento skutok odsúdený, poprípade či je stále stíhaný, odmietol svedok odpovedať a odkazoval na radu svojho právnika.

Pojednávanie po výsluchu svedka pokračuje čítaním listín.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian K. čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Niekdajší konateľ Gamatexu P. Varga vypovedal pred senátom ŠTS, zmenky nevidel


Niekdajší konateľ spoločnosti Gamatex Pavol Varga vypovedal v utorok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pojednávaní v kauze falšovania televíznych zmeniek. Sporné zmenky nikdy nevidel, ani o nich v roku 2000 nepočul.

„Nedržal som ich, nevidel som ich. Videl som fotokópie, ktoré boli zverejnené v médiách,“ uviedol Varga. Do Gamatexu ho priviedli podnikatelia Vincent Hegedüš a Marián Kolník. Kolník už v kauze zmeniek vypovedal, sporné zmenky taktiež nevidel.

Varga v 90. rokoch hľadal v „severských krajinách“ investora na kúpu 100-percentného podielu televízie Markíza prostredníctvom Gamatexu. Ten sa vtedy považoval za majiteľa Markízy po konflikte, keď ju v roku 1998 násilne obsadili. Suma, o ktorej sa mali baviť, bola okolo 300 až 350 miliónov slovenských korún.







To podľa obžalovaného Mariana K. potvrdzuje jeho verziu so zmenkami vzhľadom na to, že bol spor s Gamatexom urovnaný za 80 miliónov korún slovenských. To malo byť podľa obžalovaných málo, a tak vznikol nápad na sporné zmenky.

Vypovedať mala aj jeho manželka Katarína Vargová. O nej sa však vyjadril, že bola v Gamatexe iba formálne, a tak sa obhajoba spolu s prokurátorom zhodli, že od jej výsluchu môžu upustiť.