Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V kauze falšovania zmeniek vypovedala exmanželka zavraždeného E. Valka

Na snímke svedkyňa Oľga Valková, vdova po zavraždenom advokátovi Ernestovi Valkovi, prichádza na hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave, 4. decembra 2019. Foto: TASR - Pavol Zachar

Od začiatku pojednávania sa obžalovaní Marian K. a Pavol R. odvolávajú na Ernesta Valka ako autora riešenia sporných zmeniek.

Bratislava 4. decembra (TASR) - V kauze falšovania zmeniek TV Markíza vypovedala v stredu pred senátom Špecializovaného trestného súdu exmanželka zavraždeného advokáta Ernesta Valka Oľga Valková. Valko bol podľa obhajoby autorom nápadu vyriešiť spor Gamatex údajnými zmenkami, Valková to na súde poprela.

"Nikdy som nezaregistrovala, že by si manžel s Pavlom R. alebo Marianom K. podal ruku alebo že by mali spolu nejaké rozhovory," uviedla Valková vo svojej výpovedi.

Od začiatku pojednávania sa obžalovaní Marian K. a Pavol R. odvolávajú na Ernesta Valka ako autora riešenia sporných zmeniek. Takéto riešenie mal poradiť nebohý advokát, čo rozporuje splnomocnenec Markízy Lipšic hlavne faktom, že Valko bol členom Rady pre televízne a rozhlasové vysielanie.



To odmieta obžalovaný Marian K. a odkazuje na údajné tvrdenie niekdajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu, ktorý mal obviniť Valka z „nekalých praktík pri prevode licencie VTV“. Vtedy ho mal expremiér obviniť aj z „priateľských vzťahov“ s neskôr zavraždeným mafiánom Petrom Steinhübelom.

Obžalovaný Marian K. tiež pripomenul svedeckú výpoveď Ivana B., pre ktorého mal Valko vypracovať právne stanovisko na zmluvu o prevode podielu v Markíze Sylvii Klaus-Volzovej. Podľa obžalovaného tak urobil v čase, keď bol členom licenčnej rady, čo má rozporovať Lipšicov argument o konflikte záujmov.

"Vždy keď sme boli na nejakej spoločenskej akcii a manžel ho zbadal, tak sa o ňom vyjadroval s dešpektom," uviedla Valková ku vzťahu Valka k obžalovanému Marianovi K. Na to obžalovaný reagoval tým, že nikdy netvrdil, že boli priatelia.

O existencii zmeniek v čase ich údajného podpisu v roku 2000 nevedela.

Ernesta Valka zavraždili v roku 2010 v jeho dome v Limbachu.



Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian K. čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Na snímke obžalovaný Marian K. počas hlavného pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave, 4. decembra 2019.
Foto: TASR - Pavol Zachar


D. Lipšic žiada,aby sa na súde čítala komunikácia medzi Marianom K. a obhajcom


Právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic žiada senát Špecializovaného trestného súdu, aby povolil čítanie komunikácie medzi obžalovaným v kauze televíznych zmeniek Marianom K. a jeho obhajcom Michalom Mandzákom. Komunikácia sa má týkať znalkyne Márie Zelenkovej, ktorá skúmala podpisy obžalovaného Pavla R. v civilnom konaní týkajúcom sa zmeniek.

"Myslím si, že osvetlia, prečo sa obhajoba vehementne domáha vypočutia Zelenkovej," zdôvodnil Lipšic. Žiada, aby bola komunikácia s Mandzákom vytiahnutá z trestného spisu vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

„Ja pani Zelenkovú poznám ako skúsenú a dlhoročnú znalkyňu, ktorá sa v žiadnom prípade nedá nikým ovplyvniť,“ reagoval Mandzák, ktorý ovplyvňovanie znalkyne vylučuje. Obhajca tiež uviedol, že mu nesedí ani čas, kedy sa mala komunikácia odohrať, vzhľadom na to, že si Markíza objednala posudok v čase, keď bol už Marian K. vo väzbe.

Komunikácia podľa Lipšica dokumentuje nadštandardné vzťahy obhajoby k tejto znalkyni. Bližšie to však špecifikovať nechce, vzhľadom k citlivosti informácií aj ohľadom rodinných príslušníkov Zelenkovej. Prečítanie tejto komunikácie žiada splnomocnenec Markízy s vylúčením verejnosti.



Obžalovaný Marian K. sa pýtal zástupcov Markízy, prečo nepredložia znalecký posudok, ktorý si dala televízia vypracovať a podotkol, že sa im možno nehodia jeho závery. Lipšic reagoval, že im znalecký posudok Zelenková nikdy nedodala, existuje len prečítané odborné stanovisko.

"Znalkyňa skúmala viac ako 40 podpisov, ktoré slúžili ako porovnávací materiál. Už v tomto stanovisku znalkyňa konštatuje, že je značne nepravdepodobné, že Ruskov podpis je z roku 2000," uviedla vedúca právneho oddelenia Markízy Lucia Tandlich. Pripomenula, že v civilnom konaní sudkyňa Zuzana Maruniaková nebrala Zelenkovej stankovisko do úvahy. Maruniaková sa objavila v komunikácii Mariana K., z ktorej má vyplývať, že obžalovaný ovplyvňoval jej rozhodovanie.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian K. čelí obžalobe v prípade vraždy Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.